KNM «Helge Ingstad». Foto: Vibeke Blich

Må ha svar innen 12 måneder

Havarikommisjonen er i gang med en prosess der de intervjuer alle som antas å ha ha sentral informasjon om hendelsen, det være seg besetning, los og andre kilder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Havarikomminsjonen har fokus på å få det foreløpig hendelsesforløpet på plass. Vi har mottatt data fra ulike kilder og gjennomført mange intervjuer. Det er vi sitter på et godt grunnlag til å lage et foreløpig hendelsesforløp. når vi er ferdig vil det si hva, sier avdelingsdirektør i Havarikommisjonen, Dag S. Liseth til Skipsrevyen.

Mye elektronisk informasjon

Mannskap fra Forsvaret har hentet ut data fra fartøyet, og innholdet er overlevert til Statens Havarikommisjon. – Det fins og mye elektronisk informasjon. VDR i tankbåten forteller hva som har skjedd på broen. De dataene vi fremskaffer setter vi sammen til et helhetlig bilde, sier Liseth videre.

Avdelingsdirektør i Havarikommisjonen, Dag S. Liseth. Foto: Statens Havarikommisjon

Etter at havarikommisjonen har gjennomført denne første runden, vil de vite mer om hvilken retning undersøkelsen vil gå.

Svar innen et år

– Det er et sammensatt bilde. Det er sjelden et forhold alene. Basert på analyser av funnene vil vi da kunne komme med tilrådinger til de ulike aktørene, sier Liseth.

Tidsmessig er det vanskelig å si når de vil ha et svar på hva som egentlig skjedde da KNM Helge Ingstad kolliderte med tanskipet TS Sola utenfor Øygarden 8. november.   – Det er Sjøloven som regulerer det hele, og i henhold til Sjøloven §485 skal vi ha en offentlig rapport klar innen 12 måneder etter hendelsen.