Gå til innhold
Annonse
Kjell-Christian Krohn-Dale. Foto:  Acel
Kjell-Christian Krohn-Dale. Foto: Acel
Annonse

I kjølvannet av at nye el- og hybridferger skal inn på det norske fergenettet, men er selsakpet Acel at de har funnet løsningen på ladeproblematikken.

- Det at fergene må lades fra land ved hvert anløp, og at ladetiden kan være nede i fem minutter, har vist seg å by på utfordringer. Kraftoverføringen mellom land og ferge er en kritisk faktor i driften av el- og hybridferger, sier Kjell-Christian Krohn Dale, Business development manager i Acel Gruppen i en pressemelding.  ­

Løsningen ligger i en kompakt plugg som bruker vakuum. Vakuumet holder pluggen sammenkoplet og reduserer faren for elektrisk overslag. Acel Power Plug er utviklet for høyspent og lavspent lading. Høyspent lading er i ferd med å bli standard for å redusere ladestrømmen.

Skal tåle 30.000 årlige til- og frakoplinger i mange år

Behovet for en robust løsning med høy slitestyrke er stort. Fergene opererer i et krevende ytre miljø med sjøsprøyt, snø og vind. En ferge i fjordkryssing har i mange tilfeller mer enn 30.000 til- og frakoplinger i året. Krohn Dale forteller at Acel Power Plug er designet slik at om en del først må skiftes, skal det kunne utføres i løpet av den tiden en fjordkryssing tar.

Acel Power Plug er patentsøkt og klar til avsluttende testrunder. Versjonen som testes i denne omgang er beregnet for lading ved 11kV spenning og 500A. Testrunder har verifisert at pluggen håndterer de aktuelle strømmene med god margin.

Behovet for strømreserve på land

En annen viktig utfordring i dette bildet er at kraftnettet ved fergekaiene ikke alltid har den kapasiteten som skal til for å levere den ladeeffekten som behøves.

- Dette problemet kan løses ved å ha en batteribank på land. Her er Acel leveringsklar med Acel E-House løsning. Det er avgjørende at vi kan levere en komplett løsning i samsvar med infrastrukturen på land, sier Krohn Dale.

Han legger til at selskapet satser sterkt i det raskt voksende markedet for batteri- og hybridprosjekter.

- Vi gjør en strategisk satsing og tar mål av oss til å være en foretrukket leverandør av både ladeanlegget på land og transmisjonssystemet som forbinder fartøyet med land. Det betyr at Acel vil levere alt mellom kraftnettet og batterisystemet om bord.