Foto: RoyalCaribbean

Verdens største cruiseskip passerer Storebælt

Lørdag 31. oktober kl. 21.30 skal RCCLs nye skip, 72 meter høye Oasis of the Seas, snike seg under Storebælt broen i Danmark som har en seilingshøyde på 65 meter. Spesialkonstruerte teleskopskorsteiner til 12 millioner kroner gjør det umulige mulig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Torsdag 29. november forlater verdens største cruiseskip verftet i Finland med kurs for hjemmehavnen i Fort Lauderdale, Florida. Skipet, som er 360 meter langt, 64 meter bredt og som rager 72 meter over vannflaten, må to døgn senere passere Storebælt.
1,5 meter klaring
Det er tre forhold som gjør det mulig for verdens største cruiseskip å passere Storebælt. Når skorsteinen senkes, vil skipets høyde reduseres med 6,15 meter til 65,85 meter, altså fremdeles høyere enn seilingshøyden. I tillegg sker passeringen lørdag kveld når det er lavt . Dessuten vil den norske kapteinen Tor I. Olsen sørge for at skipets 140.000 hestekrefter går for fullt. Og når Oasis of the Seas går for full maskin oppnår skipet på 225.000 bruttotonn en hastighet av ca. 45 km/t. Effekten av det er at skipet setter seg dypere i sjøen og øker avstanden til broen ytterligere. Til sammen fører disse forholdene til at det oppstår 1,5 meter klaring mellom skipet og broen.
Verdens dyreste bropassering
Oasis of the Seas har en prislapp på 9 milliarder norske kroner, og det har kostet 12 millioner kroner å konstruere og implementere teleskopskorsteinene.
– Lørdag er trolig den første og siste gang skorsteinene på Oasis of the Seas senkes og heves igjen. I praksis blir dette en svært kostbar bropassering, det er nok ingen andre som har måttet investere såpass mye for å komme seg under Storebælt én eneste gang. Samtidig er det nok mange som ville gitt mye for å kunne stå på 16 dekk når dette skjer. Det blir en spektakulær passering, sier Roar Meidal, adm. direktør i RCCL i Norden. Skipet vil ha samtlige lys slått på slik at det er godt synlig, og også Storbæltbroen vil være fullt belyst.
Stor pågang fra nordmenn
Allerede før skipet er satt i trafikk er interessen for å seile på cruise med verdens største cruiseskip stor i Norge. Over 5000 nordmenn har til nå bestilt cruise med Oasis of the Seas, og bare i vinterferien neste år vil 630 nordmenn feriere om bord. Det utgjør over 10 prosent av total passasjerkapasitet på det cruiset.