Foto: Jakob Østheim / Forsvaret

Vaktsjefen på KNM «Helge Ingstad» tiltalt

Riksadvokaten har tatt ut tiltale mot vaktsjefen om bord på KNM «Helge Ingstad» da fregatten kolliderte med «Sola TS» i Hjelterfjorden i november 2018.

Publisert Sist oppdatert

Det heter det i en pressemelding

- Riksadvokaten har konkludert med at den dominerende årsak til sammenstøtet var uaktsom navigasjon om bord på KNM «Helge Ingstad» , og beordret statsadvokatembetet i Hordaland, Sogn og Fjordane om å ta ut tiltale mot fregattens ansvarshavende navigatør for uaktsom forvoldelse av sjøskade og overtredelse av militær straffelov.

Det var Bergens Tidende som omtalte saken først.

Dette er saken:

  • Den 8. november 2018 kolliderte fregatten «Helge Ingstad» med tankskipet «Sola TS» i Hjeltefjorden utenfor Bergen
  • Fregatten fikk en stor flenge i skroget og sank.
  • Etterforskningen av ulykken var ferdig i september 2020
  • I november 2020 går Forsvaret til søksmål mot DNV-GL og krever 15 milliarder kroner i erstatning for konstruksjonsfeil som Forsvaret mener at klasseselskapet burde ha oppdaget. Denne ble senere trukket
  • 21. april 2021 la Havarikommisjonen frem delrapport 2 etter havariet
  • 6. mai 2022 tok Riksadvokaten ut tiltale mot vaktsjefen på fregatten.

Riksadvokaten har videre varslet staten v/Forsvarsdepartementet om at en foreløpig mener at det er grunn for å ilegge virksomheten foretaksstraff, og gitt frist til 20. mai d.å. for å komme med merknader til varslet.

For øvrige involverte enkeltpersoner og foretak som har vært gjenstand for etterforsking, herunder vaktleder på Fedje sjøtrafikksentral og kapteinen på «Sola TS», har en kommet til at saken henlegges.

Det var natt til 8. november 2018 «Helge Ingstad» kolliderte med tankskipet «Sola TS» i Hjeltefjorden utenfor Bergen. Ingen personer kom alvorlig fysisk til skade i ulykken.

Hele beslutningen fra Riksadvokaten kan leses her