Gå til innhold
Annonse

Med tre brødre om bord, og ansatte som blir værende et kvart århundre kjenner mannskapet på ringnotbåten M/S “Fiskebas” hverandre godt. 

Annonse

Brødrene Kåre, Geir Magne og Ole Morten Madsen jobber som henholdsvis fisker, skipper og styrmann om bord i M/S “Fiskebas”. Med hjemmehavn i Florø er fartøyet Sogn og Fjordanes største ringnotbåt. I Florø sitter også søsteren Siv som daglig leder for det familiedrevne rederiet.

– Vi kjenner hverandre jo veldig godt, vi har jobbet sammen hele livet, så det går helt fint å ha familien så tett på, men selvfølgelig er det jo veldig godt å reise hjem hvert til sitt i fri perioden, sier skipper Geir Magne med et smil. Med ansatte som har blitt værende hele 25 år, kjenner de nok også mannskapet de ikke deler blodsbånd svært godt. 

–- Vi er åtte fast ansatte, i tillegg har vi ofte kadett og lærling. Det er kjekt å kunne lære opp yngre krefter også, påpeker Geir Magne. Styrmann Ole Mortens sønn er nylig ferdig som kadett i rederiet, og til høsten er det sønnen til Siv sin tur, så sjansene er gode for at Fiskebas kan fortsette som familiedrevet rederi også etter at både besteforeldre – og foreldregenerasjonen har gått av med pensjon. 

– Mannskapet vi har om bord her er veldig stabilt og erfarent, den som har vært hos oss lengst har vært her siden 1993, forteller Geir Magne. Ole Morten skyter inn at de merker at jobber om bord i fiskefartøy er populært. – Vi får vel etterspørsel om det er jobb tilgjenglig ukentlig, mener han. 

Stuert Egil Hoddevik  har jobbet i rederiet i 19 år. Han er veldig fornøyd med friheten man får om bord i fiskebåt. Når kvotene er fylt er jobben gjort, så han er bare borte en 120-130 dager i året. Og da rederiet skulle bygge ny båt i 2014 fikk han være med å bestemme hvordan byssa skulle innredes. – Da fikk jeg det akkurat sånn jeg ville, og det er her jeg trives absolutt best, sier Hoddevik, som er mitt i innspurten på dagens middag, hyse står på menyen. 

Les også: Skipsrevyens omtale av M/S “Fiskebas”

Fiske og forskning

“Fiskebas” fisker etter NVG-sild, nordsjøsild, makrell, lodde og hestemakrell, og har en ringnotkonsesjon på 7000 tonn. Utover fisket jobber rederiet med å finne andre anvendelsesområder for fartøyet. De siste tre årene har de vært med Havforskningsinstituttet på ulike tokt, og i 2017 landet de en fireårig med forskningsinstitusjonen. Når Skipsrevyen kommer om bord har de akkurat mobilisert for en måneds tokt med seks forskere fra Havforskningen som skal ut å merke makrell.

– Det er et fast tokt som går fra første uken i mai til første uken i juni hvert år. Det gir oss god forutsigbarhet, i tillegg til at det er spennende å ha med forskere om bord. Vi lærer mye av dem og kanskje de lærer noe av oss også, sier den blide skipperen. 

Annonse