Turistbåtene sliter på verdensarvfjord

I følge en ny rapport utarbeidet av UniResearch Polytec, på oppdrag for Nærøyfjorden verneområdestyre, sliter bølger fra turistbåtene på strandsonen og kulturminnene i Nærøyfjorden. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det melder NRK. 

Torleif Lothe, konstituert forskningsdirektør i Uni Research Polytec og forfatter av rapporten mener det må handles innen kort tid da erosjonen foregår raskt.  – Da vi var der så vi flere kilo med stein som datt ut. Jeg vil tro at det raste ut en halv kilo stein per meter, bare de 20 minuttene jeg stod der, sier Lothe til NRK. 

På enkelte strekninger i Nærøyfjorden er fartsgrensen satt ned til åtte knop, det mener Lothe bør gjelde hele fjorden, og håndheves strengt.

Kraftig økning i trafikken

Trafikken på verdensarvfjorden har de siste årene økt fra  350 000 til 500 000 passasjerer, rederiet The Fjords er største aktør med syv fartøy i daglig drift på Nærøyfjorden.

Administrende direktør Rolf Sandvik  påpeker overfor NRK at de blant annet endret skroget på “Vision of The Fjords”  da de så at det dro for mye vann, og at de har forlenget ruten med en halvtime for å kunne kjøre med lavere hastighet. – Det er bra at vi får mer kunnskap om dette. Det er noe vi tar på alvor. Nærøyfjorden er produktet vårt og det folk kommer hit for å se, sier Sandvik til NRK. 

I september vil Nærøyfjorden verneområdstyre møtes og forsøke å finne en løsning på problemet.