Gå til innhold
Annonse
KV Svalbard på tokt og inspeksjon. Foto: Olav Standal Tangen
KV Svalbard på tokt og inspeksjon. Foto: Olav Standal Tangen

En fersk oversikt viser at fjoråret ble travelt for Kystvakten. I løpet av 2018 deltok kystvaktflåten i 143 søk- og redningsaksjoner, og de foretok 65 slep. 

Annonse

– Kystvakten har også i 2018 forhindret mange potensielle ulykker og havarier, uttaler kystvaktsjef Ottar Haugen.

Flaggkommandøren forteller på Forsvarets nettsider at de har gjennomført over 2600 oppdrag for eksterne etater som politiet og Tollvesenet. Kystvakten frakter også forsyninger og mannskaper til stasjonene på Bjørnøya, Hopen og Jan Mayen.

Hverdagsjobben for Kystvakten består imidlertid i å holde oppsyn med fiskebåtene som fisker i norske farvann. Særlig rundt Spitsbergen er fisket strengt regulert.  I fjor gjennomførte Kystvakten 1423 fiskeriinspeksjoner. Inspeksjonene resulterte i 258 advarsler og 48 anmeldelser. Ytterligere syv fartøy ble oppbragt til en norsk havn for bevissikring.

– Kystvakten har vært til stede i havområdene og langs kysten med det vi har av tilgjengelige ressurser. Vi bidrar kontinuerlig til sikkerhetspolitisk stabilitet, forsvarlig ressursforvaltning og beredskap i ansvarsområdene våre, sier Haugen videre.
 

Kystvakten har en relativt moderne flåte med kapasiteter tilpasset kystvaktoppgavene. De eldste fartøyene i flåten er de tre fartøyene av Nordkapp-klassen, og de begynner å nærme seg utskiftning. Tre nye kystvaktfartøy skal bygges av Vard Langsten i nær fremtid, og de tre nye fartøyene forventes innfaset i årene 2022–2024. 

Les også:
Annonse