Illustrasjonsfoto: Redningsselskapet

Tidenes travleste redningssommer

Aldri før har redningsskøytene måttet rykke ut så hyppig i løpet av en enkelt sommer, melder Redningsselskapet som også slår alarm om sikkerheten til sjøs. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

2018-sommeren har vært preget av godt vær og høy aktivitet på sjøen. Det merkes godt for Redningsselskapets 51 redningsskøyte som totalt har hatt 510 oppdrag, en oppgang på 17 prosent sammenlignet med 2017. På landsbasis har redningsskøytene reddet 23 liv, berget 41 båter fra forlis og deltatt i 708 søk- og redningsoppdrag. Totalt har 3200 fartøy hatt behov for en eller annen form for assistanse fra redningssøkytene. 

– Antall oppdrag har en klar sammenheng med hvordan tettheten av båter er fordelt langs kysten. Rundt Oslofjorden har det virkelig vært en krevende sommer med mange oppdrag, mens båtfolk i de nordligste fylkene nesten ikke har hatt bruk for oss, sier beredskapssjef Ronny Jåsund-Pedersen i Redningsselskapet i en pressemelding.

I fjor ble det besluttet å sette inn to ekstra redningsskøyter i Oslofjorden. De to ekstra båtene, i Horten og Skjeberg har alene hatt 163 oppdrag. 

251 på grunn

I perioden mai- juli  gar 251 båter har hatt behov for hjelp fra redningsskøytene med å komme seg av skjær i sjøen.

Flest grunnstøtinger har det vært i Vestfold, der skøytene har dratt 53 båter av grunn i løpet av sommeren. Østfold er neste fylke på lista med 48 grunnstøtte båter i løpet av sommeren. Færrest grunnstøtinger har det vært i Finnmark der kun to båter har fått hjelp etter grunnstøting. 

Dramatisk økning i antall drukninger

Redningsselskapet slår også alarm om sjøsikkerheten etter rekordmange drukningsulykker. I juli måned ble det registrert 16 drukningsulykker, hvorav 13 var badeulykker. 

De historisk mange drukningene i juli fører til at totalt 68 mennesker har druknet så langt i 2018, mot 49 personer i samme periode i fjor, noe som tilsvarer en økning på 39 % i forhold til 2017. I perioden mai-juli har det vært 42 drukningsulykker. 

– Redningsselskapet er en humanitær organisasjon og det er vår plikt til å si fra når store samfunnsutfordringer fører til fare for menneskers liv og helse. Den kraftige økningen i antall drukninger bekymrer oss og vi er nødt til å gjøre alt vi kan for å snu den negative utviklingen, sier generalsekretær i Redningsselskapet Rikke Lind. i en pressemelding. 

Nullvisjon for dødsulykker på sjøen

Redningsselskapet retter i meldingen en klar henstilling til næringsministeren: 

– Sjøsikkerhet er like viktig som veisikkerhet. Som næringsminister er Torbjørn Røe Isaksen ansvarlig for den kommende stortingsmeldingen om forebyggende sjøsikkerhet. Vi har i den forbindelse foreslått flere tiltak som vi mener vil være med å styrke sikkerheten for alle som er glade i livet på og ved sjøen. Kort fortalt mener vi at Røe Isaksen må få på plass en opptrappingsplan for sjøsikkerhet. En plan som inneholder både en nasjonal holdningskampanje og konkrete tiltak som hurtigbåtssertifikat og en fortsatt satsting på svømmeopplæring, uttaler Lind videre.