Tre Singapore-registrerte og ett NIS-skip ble i første kvartal solgt til gjenvinning. Singaportankeren M/T “Bow Maasslot” (bildet) er det ene som er skrapet.

Tankterminalene berget plusset for Odfjell

Verdens største kjemikalietankrederi, Odfjell SE i Bergen, berget så vidt plussresultat før skatter. Tankterminalene hadde i første kvartal i år fortsatt sterke resultater.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Før skatt fikk bergensrederiet Odfjell SE et overskudd på en million dollar. Tilsvarende perioderesultat i 2009 viste minus tre millioner dollar.
Nettoresultatet etter skatt viste imidlertid underskudd på fire millioner dollar, mot et dobbelt så stort minus i fjor på samme tid. Rederiet fikk stabile timecharter for skipene sammenlignet med tilsvarende tre måneder i fjor.
Rederikonsernets driftsresultat viste 10 millioner i pluss, mot 15 millioner dollar i pluss for samme periode i 2009.
Flåten av kjemikalietankskip bidro med en innseiling på 248 millioner dollar i første kvartal, mot 252 millioner i fjor. Tankterminalene økte bidraget fra 60 millioner dollar for perioden i fjor, til 63 millioner i år. Målt mot driftsresultatet seiret tankanleggene med pluss 21 millioner (20), mens kjemikalietankerne måtte bite i det sure eplet med et driftsresultat på minus 11 millioner dollar, mot minus fem året før.
Rederiet regner med noe bedre markedsvilkår i andre kvartal innen en del aktiviteter, men fortsatt tror man det blir et visst ratepress. Det som også skaper bekymring er høye bunkerspriser.
I april i år økte Odfjell-flåten med M/T “Flumar Brasil” på 51.188 dødvekt-tonn. Skipet, som er NIS-registrert, ble levert fra SLS Shipbuilding i Sør-Korea. M/T “Southern Jaguar” på 19.997 dwt., bygget i 2009, ble i februar tatt på to års t/c.


Southern Jaguar sjøsettes.
På den annen side ble fire tankskip utfaset ved salg til gjenvinning. Det var M/T “Bow Maasslot” , M/T “Bow Maasstroom” og M/T “Bow Power” under Singapore-flagg og det NIS-registrerte M/T “Bow Fighter”.
Skipsrevyen får opplyst i rederiet at det planlegges ytterligere utfasing av eldre kjemikalietankere. Noen eldre skip vil etter hvert bli ferdige med sine befraktningskontrakter. Odfjell SE kontrollerer etter utgangen av første kvartal en flåte på 91 kjemikalietankskip. Samlet tonnasje er vel 2,5 millioner dødvekt-tonn. I tillegg har rederiet i ordre seks kjemikalietankere på 9.000 dødvekt-tonn hver for levering fra Chongqing Chuandong Shibuilding Industry Co. Ltd i Kina i perioden 2011-2012.
Rederiet har i tillegg ni helt eller delvis eide tankterminaler, og har like mange tilsluttede terminaler, eid av Odfjell-familien privat, noen sammen med partnere. Flere terminaler planlegges, både med og uten Odfjell på eiersiden.
Odfjell-konsernet har en årlig omsetning på rundt 1,3 milliarder dollar. Hovedkontoret er på Minde i Bergen. Rederiet har dessuten over 20 kontorer over store deler av verden.

Resultat 1. kvartal Odfjell SE (konsern) Bergen

Tall i millioner US-dollar
 2010 2009

Bruttoinntekter 310 311
Driftsresultat 10 15
Resultat før skatt 1 3
Nettoresultat -4 -8