MS "Ronja Carrier"

Sunnmørske brønnbåter til Canada

I løpet av få uker har landets største brønnbåtrederi, Sølvtrans Rederi AS i Ålesund, sikret seg beskjeftigelse for to fartøyer i Canada. Ett av skipene skal selges til leietager etter seks måneder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Tirsdag ble det gjort avtale med Nord Harvest Sea Farms ., St. George i New Brunswick , for leie av brønnbåten MS "Ronja" for seks måneder, med leietagers kjøpsavtale om å overta skipet etter leieperioden. Avtalen om leie gjelder fra juni til desember i år.
I april gjorde Ålesundsrederiet sin første Canada-avtale. Det var med det canadiske selskapet Cooke Aquaculture og gjelder MS "Ronja Carrier" som skal benyttes i Canada fra mai i år..

– Disse to avtalene viser at vi er på god vei inn i det canadiske markedet. Avtalene markerer første steg mot å få fotfeste i Nord-Amerika, et marked med betydelig fremtidig potensial for rederiet, sier administrerende direktør i eierselskapet, Sølvtrans Holding ASA, Ole-Peter Brandal.
Gode betingelser
Han peker på at leieavtalen for MS "Ronja Carrier" vil gi en god inntjening i leieperioden og avtalen for leie og senere salg av MS "Ronja" vil gi godt overskudd i forhold til bokført verdi.
MS "Ronja" er bygget i 1997 og har kapasitet 650 kubikkmeter. Skipet opererer for tiden i spotmarkedet.
Ved siden av frakt av levende fisk har rederiet møtt stor interesse fra oppdrettsbransjen for å benytte fartøyer til å utføre lakselusbehandling. Problemet med nedsatt følsomhet mot tradisjonelle midler har gitt et kraftig oppsving i bruken av hydrogenperoksid. Fartøyenes resirkuleringssystem sørger for en hurtig og god innblanding av virkestoffet, sier rederiet.
På børs i mars
Den 30. mars ble Sølvtrans Holding ASA tatt opp til notering på Axess-listen ved Oslo børs. Introduksjonskursen var 25 kroner. Siste omsetning var til 21,50. onsdag.
Det ble samtidig gjennomført en emisjon som tilførte rederiet 150 millioner i friske penger. Emisjonen verdsatte selskapet til 450 millioner krone.
–Vi er fornøyd med den vellykkede aksjetegningen og interessen fra investormiljøet. Kapitalutvidelsen setter oss i stand til å oppretthold og videreutvikle vår posisjon som verdens ledende brønnbåtrederi innen transport av laks og ørret, sier styreleder Roger Halsebakk.
Flåte på 14 skip
Rederiets flåte består p.t. av 14 brønnbåter.
I første kvartal fikk rederiet driftsinntekter på 54,5 millioner, mot 50,2 i samme periode i 2009. Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) svekket seg imidlertid fra 26 til 17,1 millioner kroner. Ifølge rederiet skyldes dette omfattende planlagt vedlikehold og engangskostnader knyttet til aksjeutvidelsen og børsnoteringen.
Egenkapitalen ble styrket med 30,3 millioner kroner som følge av reversering av tidligere avsetninger knyttet til utsatt skatt i forbindelse med rederibeskatningsordningen.
Det reforhandles med befraktere av fem skip som er langtidsutleiet, og det gir forventninger om høyere rater i et bedre marked, skriver styret i kvartalsrapporten.
Blant de 20 største aksjonærene finnes blant annet Hvide-familien i Bergen v/ Anders Hvide, Neumann-familien i Bergen v/Leif Holst , samt Bergen Kommunale Pensjonskasse. Både Holst og Hvide sitter i styret.
Sølvtrans Holding ASA (konsern) Ålesund
Resultat 1. kvartal 2010 2009
Fraktinntekter 54,5 50,21
Resultat før avskrivninger 17,07 25,98
Driftsresultat 8,80 19,36
Resultat før skatt 0,46 56,43
Perioderesultat 0,84 73,15