Gå til innhold
Annonse
Iris er fregattsjef. Og fregatten hun er sjef på leder NATOs marinestyrke i nord. Foto: Jakob Østheim.
Iris er fregattsjef. Og fregatten hun er sjef på leder NATOs marinestyrke i nord. Foto: Jakob Østheim.

Som skipssjef på KNM «Otto Sverdrup» sover Iris Fivelstad godt om natten. Men det er én ting som vekker henne: stillhet.

Annonse

Denne teksten er skrevet av Anders Fjellestad for Forsvaret.no og gjengis i Skipsrevyen med tillatelse fra Forsvaret.

​– Det er litt av et nomadeliv, jeg liker at du får oppleve verden, sier Fivelstad. Lugaren din flytter rundt. Du er i Tromsø én dag, og så kan du være Pearl Harbor en annen dag.

Kommandørkaptein Iris Fivelstad går bortover den smale fregattkorridoren. Vegger og tak er dekket av rør, ledninger og annet nødvendig utstyr. Hun slår opp en dør, går inn i trykkslusen og slår opp en ny dør. Vel oppe på broen kikker hun ut av skipets eneste vinduer. Utenfor ligger Østersjøen rolig og klasker kjærlig mot baugen. Dette er en god dag for en skipssjef.

I front for NATO

Det måtte på en måte bare skje. At hun skulle ende opp her. Som barn i fjordidyllen Hellesylt på Sunnmøre så hun cruiseskipene stadig innta bygda. Hun ble fascinert og tok jobb som resepsjonist i Norwegian Cruise før hun søkte Sjøkrigsskolen og nautisk utdanning. 

– Deretter hadde jeg tjeneste i Marinen, og fant ut at det var mer spennende der enn i cruisetrafikken.

For to år siden, etter 20 år med utdanning og erfaring, ble hun kaptein – eller skipssjef som det heter i Sjøforsvaret. Nå seiler hun og mannskapet rundt i nordeuropeiske farvann på oppdrag for NATO. Frem til august er nemlig «Otto Sverdrup» flaggskipet til den ene av alliansens to stående marineflåter i nord. Det synes Fivelstad både er stas – og viktig.

– Vi må vise at vi bidrar til alliansen, og at vi er her for alliansen. NATO-medlemskapet er en forsikring å ha, men den kommer også med forpliktelser.

Annonse