FV. Administrerende direktør i Mo Industripark AS, Arve Ulriksen; ordfører Rana kommune, Geir Waage; daglig leder i Rana Industriterminal AS, Alf A. Øverli. Foto: Mye i Media

Stortstilt åpning av den nye krana i Rana

Ordfører, jazzsaksofonist og snorklipping sto på programmet da Rana Industriterminal åpnet sin nye kran med brask og bram denne uken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det var ordfører i Rana kommune Geir Waage (Ap) som fikk æren av å klippe snoren, og jazzsaksofonist Håkon Skog Erlandsen spilte Vinsjan på kaia for de omtrent 80 fremmøtte, godt sikret i 30 meters høyde på kranarmen til Rana Industriterminals nye skrapkran. 

Rana Industriterminal, et heleid datterselskap av Mo Industripark er med sine om lag 500 årlige anløp en av Norges travleste havner. Nå skal den nye kranen, en hydraulisk balansekran losse omtrent 630 000 tonn skrapmetall som kommer sjøveien fra hele Skandinavia for å smeltes om til nytt stål.

- Kapasitet på hvert løft er rundt 20 tonn, som kanskje ikke høres spesielt imponerende ut. Denne type kran har sin store styrke i det å kontinuerlig flytte store mengder masse, og greier i praksis mer enn tradisjonelle vaierkraner med mye større løftekapasitet, forklarer Alf Øverli, daglig leder ved Rana Industerminal til Skipsrevyen.

Forventer økende aktivitet

Kranen, med en prislapp på 20 millioner kroner er lever at E-crane og er av typen Modell 1800 E 14317 GA –E. Modellen spesialbygget for Rana Industriterminal, med elektrisk motor på 400 kW, en grab med rekkevidde på 31,5 meter og en egenvekt på 298 tonn. Kranen vil gå i kontinuerlig tre skift fra søndag kveld til fredag ettermiddag.

Øverli forventer at kranen vil få det travelt i årene fremover: - Vi har hatt en positiv utvikling i senere år. Vi hadde en topp i 2014-2015 på grunn av et stort prosjekt med coating av gassrør til Polarled, som nå er avsluttet. Om vi ser bare på den «langsiktige» tonnasjen, altså den som tilhører industribedrifter som er etablert på permanent basis, har vi sett en jevn økning i senere år. Vi forventer at dette fortsetter, i tillegg til at det alltid arbeides for å få nye etableringer i vårt område, som vi forventer skal gi ytterligere aktivitet på litt sikt.