Foto: Jørgen Gomnæs / Det kongelige hoff.

Storfint besøk hos Havyard

Verftet Havyard i Leirvik fikk onsdag besøk av Kong Harald og Dronning Sonja. Kongeparet besøker flere kommuner på Vestlandet denne uken.

Publisert Sist oppdatert

Bakgrunnen for reisen er at kongeparet ønsker å få vite hvordan lokalsamfunnene de besøker har håndtert den pågående pandemien og hvilke erfaringer de har gjort seg. 

Verftet ble hardt rammet av koronasmitte fra utenlandske arbeidere i fjor. Over 100 ansatte testet positivt på korona tidligere i høst, og Hyllestad kommune hadde hundre ganger rødt smittenivå.

Spurte om nullutslipp

Tirsdag gjestet kongeparet bygda Flåm som har vært sterkt rammet av at cruiseturismen har stoppet helt opp siden 2019. Der tok Dronningen selv opp temaet om utslippsfrie verdensarvfjordene fra 2026. 

- Var det ikke noen som skulle snakke om skipstrafikken, spurte hun ifølge NTB. 

- Jeg har gått til Skageflå og opplevd Geiranger når det har ligget et lokk – du går faktisk i eksos, altså, sa dronning Sonja.

Deretter fikk hun en gjennomgang av planene for nullutslipp i fjordene, og om det faktisk er mulig om drøye fire år. 

- Det har vært ulike innfallsvinkler og meninger om hvordan vi skal håndtere det. Diskusjonene har vært nokså høylytte i kommunen, forklarte Aurland-ordfører Trygve Skjerdal (Sp).

Kong Harald tillot seg å komme med et forslag i diskusjonen:

- Løsningen må jo være at det er nok land, eller nok steder som forlanger denne løsningen. Sånn at vi ikke blir alene om å ta denne belastningen, sa kongen ifølge NTB.