Ill.foto: Siem Offshore Photobank

Statsbudsjettet – Positivt for maritim verdiskaping

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Regjeringen legger opp til en ansvarlig økonomisk politikk, redusert formueskatt og styrking av nettolønnsordningen for sjøfolk. – Dette er positive tiltak for å stimulere til økt maritim verdiskaping og styrke vekstkraften i norsk næringslivgenerelt, sier adm.dir. i Norges Rederiforbund, Sturla Henriksen, i en kommentar.

– For konkurranseutsatt næringsliv er det avgjørende at myndighetene styrer økonomien ut fra en ansvarlig pengebruk, poengterer Sturla Henriksen. – For å sikre norsk næringslivs internasjonale konkurransekraft mener vi det er klokt at regjeringen legger opp til en fortsatt ansvarlig pengebruk som er vesentlig lavere enn det som følger av 4 prosentbanen i handlingsregelen.

– Det er også helt sentralt at Norge har rammebetingelser som sikrer verdiskaping og maritime arbeidsplasser langs hele kysten, fortsetter han. – Budsjettet viser at den maritime politikken i Norge har bred forankring. Det er viktig, for selv mindre endringer i de maritime rammevilkårene ville sendt svært negative signaler til en internasjonalt konkurranseutsatt næring.

Det viktigste elementet for å styrke videre utviklingskraft i den maritime næringen, er å sikre at Norge fortsatt er attraktivt for investeringer i videreutvikling av konkurransekraftige virksomheter. – En bedring av rammevilkårene for norsk privat eierskap er viktig for å sikre investeringer i norske arbeidsplasser. Regjeringens forslag om reduksjonen i formueskatten er et skritt i riktig retning å styrke rammebetingelsene for privat norsk eierskap. Vi har store forventninger til at regjeringen følger opp med videre nedtrapping av formueskatten i 2016 og 2017, sier Sturla Henriksen.

Nivået på taket innenfor nettolønnsordningen for sjøfolk har ikke blitt justert siden 2008. For 2015 foreslås det prisjustering av taket. – Dette er et viktig skritt i riktig retning, for å bidra at rammevilkårene for norsk maritim kompetanse og norsk flagg blir mer konkurransedyktig i forhold til andre land. Rederiforbundet mener ambisjonsnivået for den norske refusjonsordningen bør være på linje med våre nærmeste naboland, som betyr en lovfestet, konkurransedyktig nettolønnsordning uten tak. Det er derfor positivt at regjeringen nå justerer taket med prisstigningen og samtidig gjør det klart at det arbeides med lovfesting av nettolønnsordningen i tråd med forpliktelsene fra regjeringsplattformen. Fra næringens side vil vi også understreke at det er behov for rask oppfølging av de forslagene regjeringen har mottatt fra Fartsområdeutvalget, uttaler Henriksen.

Den maritime næringen i Norge sysselsetter 100 000 mennesker og skaper årlig verdier for 160 milliarder kroner. Norge er i dag en av verdens største og mest avanserte maritime nasjoner, og næringen står sterkere enn på mange år. For å videreutvikle denne posisjonen trengs det en aktiv maritim politikk med gode og konkurransedyktige rammebetingelser.