Gå til innhold
Annonse
Matros Fredrik Madsen og Maskinsjef Martine Lynge kaster loss.Foto: Sigbjørn Larsen
Matros Fredrik Madsen og Maskinsjef Martine Lynge kaster loss.Foto: Sigbjørn Larsen

The Fjords har åpnet turistrute i Hjørundfjorden. Innerst i fjorden ligger Union Hotel Øye. Der spøker det på rom nummer 7!

Annonse

-Det finnes ikke maken! Naturen her er fantastisk, sier Olga Biriukova og Vladimir Biriukov fra Russland. Det er første gang de er i Ålesund. - Vi ville «sightse» litt og bestemte oss for å se Hjørundfjorden, sier de. Mange ombord sier at dette er det vakreste de har sett, sier matros Fredrik Madsen. Han har jobbet på ruten siden den startet i juni.(Saken fortsetter under bildet.)

Matros Fredrik Madsen sørger vel for sine gjester Olga Biriukova og Vladimir Biriukov. Foto: Sigbjørn Larsen.
Matros Fredrik Madsen sørger vel for sine gjester Olga Biriukova og Vladimir Biriukov. Foto: Sigbjørn Larsen.

Hjørundfjorden

Hjørundfjorden har fått navnet sitt etter det gammelnorske ordet for horn. Navnet henspiller på alle de spisse fjelltoppene som nærmest rager opp fra fjorden som det ene hornet etter det andre. Fjorden er 700 meter dyp og fjelltoppene rager 1700 meter over havflaten. Dette er i sannhet i en spektakulær opplevelse av Norge. Vi får høre om møbelindistrien som nærmest klorer seg naturstridig fast. Tre og huder må importeres og bedriften ligger langt fra markedet. Likevel er industrien i vekst. Vi får høre om ras og redningsaksjoner. En gang var det noen som gikk for å redde en geit og så ble de selv tatt av raset. Da andre kom til gikk et snøskred. Etter 18 timer ble den siste overlevender gravd frem. Åtte mann omkom. Desverre har ras og snøskred tatt livet av mang i fjorden opp gjennom århundrende. I dag lever det 1100 fastboende langs fjordarmen.(Saken fortsetter under bildet.)

The Fjords har åpnet turistrute i naturskjønne  Hjørundfjorden. Foto: Sigbjørn Larsen.
The Fjords har åpnet turistrute i naturskjønne Hjørundfjorden. Foto: Sigbjørn Larsen.

Glad og lett stemning ombord

Stemningen ombord er glad og lett og det er en åpen dør for alle som vil inn og slå av en prat med kaptein Hallvard Fiskerstrand og maskinsjef Martine Lynge. Sammen gjør de sitt ytterste for at passasjerene skal trives og kommer med gode og interessante historier og informasjoner underveis. Det er tre avganger hver dag og noen fjellvante benytter første avgang inn fjorden for å gå på Saksa eller Slogen og ta siste båt hjem. Naturen her er mektig med høyreiste fjell og stolte fossefall. Ikke rart at turistene er begeistret. 

 

Ulykkelig kjærlighet, evig uro

I bunnen av fjorden venter Union Hotel Øye med sin ærverdige nærmest engelske stil og uhyggelige spøkselseshistorier. Ikke å undres på at skaperen av Sherlock Holmes, forfatteren Sir Arthur Conan Doyle trivdes her. En rekke andre store personligheter som kong Oscar II og Karen Blixen har også overnattet på hotellet. Kristine Østgaard og Øystein Øye Bjørdal tar hjertelig i mot sine gjester i resepsjonen. Det er liten tvil om at hotellet og båten trekker forretning til hverandre. Lunch til fire personer blir bestilt. Etterpå fortelles spøkelseshistorier i salongen. Det er tjenestepiken Linda som var forelsket i Grev Philip som ikke har funnet roen etter at de to fant hverandre på det blå rommet. Det var stor klasseforskjell og ulykkelig kjærlighet for romansen kunne slett ikke offentlig godkjennes i de adelige kretser. Grev Philip kastet seg i sjøen av fortvilelse. Hotellets vertskap fant Linda flytende død i elva iført brudekjole og blomsterkrans i håret. Hvis du tør å overnatte i det blå rommet alene på Union Hotel så er du ikke mye skuggeredd. I skinnet fra maneskinnslampen høres fortsatt sår gråt nattestid.

 

Kristine Østgaard og Øystein Øye Bjordal ønsker velkommen til Union Hotell Øye. Foto: Sigbjørn Larsen.
Kristine Østgaard og Øystein Øye Bjordal ønsker velkommen til Union Hotell Øye. Foto: Sigbjørn Larsen.
Det blå rommet. Foto: Sigbjørn Larsen.
Det blå rommet. Foto: Sigbjørn Larsen.
Spøkelseshotellet. Foto: Sigbjørn Larsen.
Spøkelseshotellet. Foto: Sigbjørn Larsen.
Annonse