Dronefoto av byggingen av den første av totalt fire Aquatraz-merder. Foto: Fosen Yard AS.

Snart fisk i Aquatraz-merden

Om få uker vil det svømme fisk i den første Aquatraz merden til Midt-Norsk Havbruk Produksjon AS, og på verftet Fosen Yard jobbes det på spreng for å ferdigstille utviklingskonseptet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Midt-Norsk Havbruk Produksjon AS ble tildelt 4 av totalt 8 omsøkte utviklingstillatelser for konseptet Aquatraz, som er en semi-lukket stålmerd som er utviklet av Seafarming Systems AS. Tillatelsene tilsier en produksjon på 3120 tonn.

Slik ser merden ut før de to halvdelene er sveist sammen, men verftet er godt i gang med ferdigstillingen av den første av fire Aquatraz prototyper. Foto: MNH.

Fire Aquatraz-merder

Den første av totalt fire Aquatraz-merder er nå kun uker unna ferdigstilling, og prosjektleder Steingrim Holm (50) sier til Kyst.no at fire pilotmerder blir bygget ved Fosen Yard AS sitt verft på Kvithylla i Trøndelag.

Begge halvdelene av den første merden er nå satt sammen og etter planen skal de sjøsettes i august og sveises sammen til en komplett merd.

- Merd 1 og 2 er under bygging på verftet nå, hvor den første vil bli levert fra verftet 31. august 2018. Merd 2 vil bli levert i fjerde kvartal av 2018, mens merd 3 og 4 vil bli levert i 2019, opplyser Holm, som kommer fra en stilling i DNVGL til MNH-produksjon og har bred erfaring i prosjektledelse blant annet innen offshore og shipping.

Byggingen ligger litt etter opprinnelig plan, påpeker han, men tatt i betraktning at de kun for litt over et år siden de fikk tilsagn om utviklingstillatelser, er selskapet derfor fornøyd med fremdriften i prosjektet.

Slik ser skissen av Aquatraz konseptet ut, og i første omgang vil det bli laget fire prototyper som skal testes ut. Illustrasjon: MNH

Eiterfjorden først ut

Den første merden skal plasseres på lokalitet Eiterfjorden i Nærøy kommune.

- Aquatraz skal plasseres i rammefortøyning sammen med ordinære merder på lokaliteten. Rammefortøyningen på lokaliteten blir forberedt for fire Aquatraz merder, samt at vi holder på å installere landstrøm på lokaliteten (sjøkabel er lagt). Landstrøm vil være på plass i løpet av høst 2018, forteller Steingrim.

Samarbeidet med Fosen Yard og deres underleverandører sier han går veldig bra.

- Det er særlig viktig for utviklingen av prosjektet. Vi har jobbet tett sammen med verftet med forbedring av strukturdetaljer for å redusere produksjonskost og forbedre tilkomst for vedlikehold, sier prosjektlederen.