Sjøfartsdirektoratet gir råd for hvordan mannskap kan mønstre av og på med tanke på smitteberedskap. Illustrasjonsfoto: Margarita Savinova.

Slik sikrer du mannskapsskifte

Sjøfartsdirektoratet melder om at i disse koronatider er det viktig å finne snarlige løsninger for trygge mannskapsskifter i norske havner. Her er deres forslag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

For å kunne sørge for eksport og import av nødvendige varer og medisiner er det avgjørende at skip seiler som normalt.

- En viktig brikke i arbeidet med at skip skal seile, er at det legges til rette for å kunne gjennomføre mannskapsskifter på skip så langt det kan forenes med smitteverntiltakene, skriver direktoratet på sine nettsider.

Kan permittere alle om bord

- Sykdom om bord og mannskap som går langt ut over planlagt arbeidstid og hviletidsbestemmelser, vil i neste omgang kunne føre til at skip må legges i ro, og at mannskap permitteres, påpeker direktoratet videre. 

De legger til at det er genererlt sett viktig at mannskapet om bord viser ekstra årvåkenhet med tanke på smitteberedskap om bord, blant annet ved gode hygienetiltak.

Forventer god plannlegging

Direktoratet foreslår følgende muligheter for mannskap som mønstrer av i Norge:

  • Mannskap eller andre om bord som ikke har vært i kontakt med personer utenfor skipet, som mønstrer av i Norge etter minst 14 dager om bord og ikke har symptomer, kan anses som smittefrie og trenger ikke karantene;
  • Agenter/rederier skal i andre tilfeller, i påvente av utreise, sørge for å etablere lokale karantenelokasjoner for mannskap uten bopel i Norge.
  • Når transport er bekreftet og det er tid for utreise, gjennomfører rederiet etablerte rutiner for å få aktuelt mannskap ut av landet.

For mannskap som skal mønstre på i Norge anbefaler de at rederiet etablerer gode rutiner for å få nødvendig mannskap inn i Norge og videre om bord i fartøyene.

- Det forventes god planlegging og gode risikovurderinger fra rederiets side for å sørge for at mannskapet kommer om bord med minst mulig risiko for smitte.

Fartøy i nasjonal fart

Mannskap som har symptomer eller mistanke om smitte, må følge vanlige karantene- eller isolasjonsrutiner som er fastsatt av norske myndigheter.

- Situasjonen endrer seg raskt, og endringer vil kunne komme i tråd med eventuelle føringer fra overordnet myndighet. Arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene har gitt sin tilslutning til retningslinjene, opplyser de avslutningsvis.