Skangas leverer Finlands første skipslast med LNG

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Søndag 10. juli kom den første leveransen av flytende naturgass (LNG) til Skangas importterminal i Pori, Finland. Terminalen vil stå helt ferdig i august og dette er den første LNG-importterminalen i Finland.

Ferdigstillelse pågår og leveranser til kunder starter i september 2016. Gassen ankom med Skangas’ skip Coral Energy. LNG er en ny mulighet i det finske energimarkedet til å levere naturgass til industrielle foretak utenfor gassnettverket i tillegg til leveranser til skipsfart og tyngre landtransport.

Byggingen av Skangas LNG-importterminal i Pori har gått etter planen og uten personskader. Prosjektet har gitt 320 fulltidsjobber og antall samtidige arbeidere på anlegget har til tider vært 230 personer. Når anlegget er i drift vil det sysselsette rundt 10 personer direkte og 50 personer indirekte. Prosjektets totale investeringer er på 81 millioner euro hvorav den finske stat har bevilget støtte på 23 millioner euro.

Det finske energimarkedet vil tilføres nye muligheter i september 2016 når de første kommersielle leveransene av LNG til kundene starter. Flytende naturgass muliggjør leveranser til industri utenfor rørledningsnettet. Tilgang til naturgass er en konkurransemessig faktor for eksisterende industri i området i tillegg til havnen i Pori. Industrien inkluderer blant annet selskaper som Porin Prosessivoima, Huntsman Pigments and Additives Oy and Norilsk Nickel Harjavalta Oy.

- Som en del av utviklingen mot et karbonnøytalt samfunn har vi nå muligheten til å forbedre tilgangen til et energieffektivt og renere energialternativ. LNG kan hjelpe med å oppnå signifikante utslippskutt samtidig som det muliggjør bevaringen av konkurransekraften til den finske eksportindustrien. Med LNG-skipet Coral Energy som nå er ankommet trygt til Finland kan vi starte kundeleveransene på avtalt tidspunkt. Jeg er svært fornøyd med utviklingen av vår strategi og vi styrker vår posisjon som den ledende LNG-leverandøren i de nordiske landene, sier Gasums administrerende direktør og styreformann i Skangas Johanna Lamminen.

LNG møter kravene i svoveldirektivene for utslipp for skip i tillegg til strengere krav som kommer i framtiden. LNG kan også brukes til å erstatte tyngre oljeprodukter som brukes i industri, energiproduksjon og tungtransport. Å bruke LNG i stedet for olje bidrar til å oppnå utstrakte kutt i partikkelutslipp i tillegg til svovel, CO2 og NOx. Bruken av LNG bidrar også til en enkel konvertering til flytende biogass (LBG) uten tilleggsinvesteringer.

Skangass leverte 376,700 tonn (5,2 TWh) med LNG i Finland, Sverige og Norge i 2015. Skangas har et LNG produksjonsanlegg i Risavika og LNG-terminaler i Fredikstad, Lysekil i Sverige og nå snart i Pori i Finland som åpner August 2016. Det er også framgang i samarbeidsprosjektet MangaLNG når det gjelder byggingen av terminalen i Tornio, Finland, som vil stå ferdig i 2018.