Gå til innhold
Annonse
Brødrene Aa i Hyen fikk jordraset inn på verftsområdet. Foto: Tor Øyvin Aa
Brødrene Aa i Hyen fikk jordraset inn på verftsområdet. Foto: Tor Øyvin Aa

Gårsdagens dramatiske jordras i Hyen i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane var nær ved å ta Brødrene Aa sitt verftsanlegg. Massene trengt inn på verftsområdet, og førte til store skader.

Det var VG som først meldte om saken i går ettermiddag etter at omfanget av de dramatiske jordrasene i Jølster og Gloppen. I Jølster er en mann fortsatt savnet etter å ha blitt tatt av skredmassene.

Tor Øyvin Aa sa til VG i går at vannet kommer ned fra nærmere 1.000 meters høyde. En bro rett over anlegget ble fylt oppunder av jord og stein, slik at elven tok et nytt løp rett ned mot verkstedet.

– En stor del av anlegget er nå fylt med stein, grus og gjørme. I tillegg er deler av annenetasjen knekt ned. Det er nok skader for flere titalls millioner i både utstyr og materiell, sier Tor Øyvin Aa ved Brødrene Aa til VG.

Hverken Aa eller noen av de andre ansatte oppholdt seg i lokalene da uværet inntraff. Aa bor imidlertid kun fem minutter unna og forteller at han umiddelbart dro ned da han fikk høre om hva som hadde skjedd.

– Det er lite man kan gjøre, men man må jo bare redde det som reddes kan, sier Aa til avisen.

Ship of the Year

Brødrene Aa har de siste årene vært mye i fokus etter deres banebrytende fartøy “Vision of the Fjord” og “Future of the Fjords”, som begge ble tildelt Skipsrevyens Ship of the Year. Verftet skal etter planen levere bygg nr 3 til The Fjords, “Legacy of the Fjords” allerede tidlig neste år.

Annonse