Sjøfartsdirektoratet godtar en forlengelse på tre måneder or godkjenning eller fornyelse av sertifikater uten nærmere godkjenning fra direktoratet. Foto: Sjøfartsdirektoratet

Sjøfartsdirektoratet forlenger frister

Sjøfartsdirektoratet godtar at for fartøyer der tidsvinduet for godkjenning eller fornyelse av sertifikater er før 12. juni 2020, kan en forlengelse på 3 måneder være gitt uten nærmere godkjenning fra direktoratet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Bestemmelsen gjelder for alle fartøy som seiler under norsk flagg, og som er registrert i Norsk ordinært skipsregister (NOR) eller Norsk internasjonalt skipsregister (NIS).

Årsaken er utbruddet av koronaviruset, skriver direktoratet på egne sider. 

Sjøfartsdirektoratet har mottatt forespørsler fra rederier og anerkjente organisasjoner (RO-er) om utsettelse av inspeksjoner og sertifikater. Dette omfatter forespørsler om forlengelse av lovfestede sertifikater eller utsatte frister for bunntilsyn som et resultat av utilgjengelige tørrdokkfasiliteter.

Reisevirksomhet, både nasjonalt og internasjonalt, er i større grad blitt vanskeligere pga. reiserestriksjoner. Reiserestriksjoner pålagt av myndigheter og rederier skaper problemer med å skaffe inspektører når det er behov. I tillegg er det flere verft som ikke kan ta imot fartøy. Dette gjelder både bestilte og planlagte tilsyn i tørrdokk.

Basert på de nevnte forholdene vurderer Sjøfartsdirektoratet at korona-utbruddet er en force majeure-situasjon.

- Det viktigste for Sjøfartsdirektoratet er at skip som er registrert i NOR eller NIS, i størst grad mulig ikke skal være ute av drift på grunn av utgåtte sertifikater forårsaket av situasjonen med korona, skriver direktoratet.

Sjøfartsdirektoratet godtar derfor at for fartøyer der tidsvinduet for godkjenning eller fornyelse av sertifikater er før 12. juni 2020, kan en forlengelse på 3 måneder være gitt uten nærmere godkjenning fra direktoratet.

Utvidelsen vil også gjelde for sertifikater gitt av tjenesteleverandører (service providers) til administrasjonen eller RO-er, inkludert, men ikke begrenset til tjenesteleverandører som resertifiserer redningsutstyr, brannslokkingsutstyr eller radiokontroll.

Administrerende direktør i Rederiforbundet, Harald Solberg, er fornøyd med vedtaket. 

- Dette er en bra, og viktig, avklaring, skriver Solberg på sin twitterkonto.