Gå til innhold
Annonse

Shetlands-Larsen ikke funnet verdig til frimerke fra Posten Norge

På Shetland er Shetlands-Larsen hedret med egen pengeseddel. I Norge er han ikke funnet verdig til et frimerke.
På Shetland er Shetlands-Larsen hedret med egen pengeseddel. I Norge er han ikke funnet verdig til et frimerke.

For andre gang har Posten Norge avslått å hedre Shetlands-Larsen på frimerke.  Skolebyråd i Bergen, Linn Kristin Engø (Ap) er mektig provosert. Neste år er det 75 år siden freden i 1945, og det skal markeres med et frimerke.

Annonse

- Vi har vurdert flere forslag på de store krigshelter de siste årene, sier frimerkedirektør i Posten Halvor Fasting.  Max Manus og Jen Cristian Hauge er eksempler på kandidater som ikke har nådd opp, sier Fasting til NRK. Den eneste av krigsheltene som har blitt hedret med frimerkeutgivelse er Gunnar “Kjakan” Sønsteby. – Kanskje vi kan la ham representere alle krigsheltene, foreslår Fasting. 

En av Norges største sjøkrigshelter

Shetlands-Larsen er en av Norges største sjøkrighshelter. To ganger fikk han utdelt Norges høyeste militære utmerkelse, Krigskorset med sverd. Leif Andreas Larsen eller Shetlands-Larsen som han ble kalt, stod i spissen for “Shetlands-gjengen” som fraktet flyktninger sjøveien ut av Norge fra Vestlandet. De fraktet agenter, etterretningsdokumenter og våpen tilbake. Det ble 200 turer over Nordsjøen. Da krigen var slutt hadde han fått flere medaljer ogdekorasjoner enn noen annen krigshelt. Men et frimerke fra det norske postvesenet får han ikke i følge Bergensavisen som omtalte denne saken først. 

- Jeg synes det er dypt provoserende og opprørende at vi ikke kan hedre ham i forbindelse med frigjøringsjubileet og 30 år etter hans død, sier Engø. Det skulle bare mangle at vi hedrer innsatsen han gjorde for vår frihet, og det Norge som er slik vi kjenner det i dag, sier Engø.

En skandale 

- Jeg synes det er en skandale sier historieprofessor Stein Ugelvik Larsen som har stått bak søknaden til frimerkekomiteen i Posten. – Jeg tror det skyldes østlands-arroganse. Stortinget bør se nærmere på sammensetningen av frimerkerådet, sier Ugelvik Larsen. 

 

Annonse