Kjell Inge Røkkes Aker BioMarine selger krill for 1 MRD. Nå settes det nye krillskipet "Antarctic Endurance" inn i jakten på krillen i Antarktis. Foto: Skipsrevyen.

Selger krill for 1 MRD

Aker BioMarine selger krill og krillprodukter for 1,3 MRD kroner på verdensmarkedet. - Krill er verdens største biomasse og kvotene er på 1 prosent, sier kommunikasjonssjef i Aker BioMarine, Ingeborg Tennes til Skipsrevyen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Røkkes nye krillskip blir omtalt som en "støvsuger" i debatten på sosiale medier. Noen uttrykker bekymring for resten av næringskjeden ved fiske av krill. Foto: Vard.

Fredag ble Kjell Inge Røkkes nye krillskip “Antarctic Endurance” døpt i Ålesund. Skipet har kostet omlag en milliard kroner og seiler i løpet av en måneds tid til Antarktis for å fiske krill. Sesongen for krillfisket i Antarktis er fra desember til september.
-Vi regner med å få igjen for investeringene i årene som kommer, sier Tennes til Skipsrevyen.
Fra før har Aker BioMarine skipene “Saga Sea” og “Antarctic Sea” som fisker etter krill i Antarktis. Ikke før var nyhetssaken ute, så startet debatten med bekymringsfulle meldinger der debattantene satte spørsmålstegn ved bærekraftigheten i krillfisket med bekymringer for hva som ville skje videre i næringskjeden når krillen blir fisket. Røkkes nye krillskip ble i debatten som fulgte kalt for en “støvsuger”.

- Krill er verdens største biomasse og kvotene er en prosent sier kommunikasjonssjef i Aker BioMarine, Ingeborg Tennes til Skipsrevyen. Foto: Aker BioMarine.

Omsetter krill og krillprodukter for 1,3 MRD

-Vi omsetter i dag for 1,3 milliarder over hele verden og de tre største produktgruppene våre er Superba, Qrill Pet og Qrill Aqua, sier kommunikasjonssjef i BioMarine Ingeborg Tennes. Suberba er et kosttilskudd basert på krill. I 2016 og 2017 fisket vi ca. 155 000 tonn og ca. 160 000 tonn. Kvoten er i dag på 1% og det har de siste årene blitt fisket ca. 0,5%, totalt i krillfiskeriet, opplyser Tennes. Dette er i stor kontrast til andre fiskerier hvor uttakene av den totale biomassen er betydelig større.

“Et olympisk fiske”

Fisket er et såkalt olympisk fiske der alle deltakerne fisker så mye de kan helt til kvoten er nådd. Da må alle båtene forlate krillsonene i Antarktis.Det er CCAMLR som forvalter krillbestanden i Antarktis. Organisasjonen består av 24 land pluss EU. Dette er nasjonene som har sluttet seg til Antarktistraktaten. Det er også denne institusjonen som fastsetter kvoter, og som åpner og lukker fisket.

-CCAMLR har en økosystembasert tilnærming til krillfiskeriet som er designet for å sikre at vi har en føre-var-grense på hvor mye krill fiskeriet kan høste per sesong, forklarer Tennes.

-Vi har også uavhengige inspektører med om bord som sikrer at dette overholdes av alle aktørene, opplyser Tennes.

- Forskerne vet ikke nok

- Vi vet egentlig ikke nok om dette, sier Padmini Dalpadado ved Havforskningsinstituttet. Hun er forsker med plankton som spesialfelt. Krill i antarktis er en annen art enn den nordlige krillen, som jeg kan mest om. I nord har vi metodemessige utfordringer til mengdemåling av krillen. I nord fisker vi heller ikke krill  foreløpig fordi vi antar at bestandene er for små, og flekkevis fordelt. Krillen i nord er mindre enn den som høstes i Antarktis og at det har så langt vært lite interesse for å høste krill i nord fra næringens side.

-Nå ansetter vi flere forskere som skal drive med blant annet krillforskning, sier Dalpadado.

Forskningsskipet “Kronprins Haakon” er på tokt i Antarktis under ledelse av Bjørn Krafft fra HI. De driver med studier på krill. -Forskerne gir  kvoteråd, så lenge det fiskes i samsvar med kvoterådene, så bør det være bærekraftig, fremholder Dalpadado.

Krillen er mat for fisk, sjøfugl og hval. En annen planktonart, raudåte, har en større forekomst i våre nordlige farvann, sier Dalpadado.

- Vi har internasjonale forskningsrapporter som slår fast at krillfisket er forsvarlig, sier Tennes. Selv om de årlige kvotene er fastsatt til en prosent av biomassen så er det bare 0,5 prosent av kvoten som har blitt tatt opp, sier Tennes.


Spennende forskning.

-Aker BioMarine har flere spennende forskningsprosjekter knyttet til krill og krillprodukter, forteller Tennes.Det forskes på virkestoffer i krill i forbindelse med lupus som er en revmatisk lidelse. Det forskes på krill som kosttilskudd for amerikanske elitesoldater, hvor studier som nå går undersøker innvirkningen på folk som står i en psykisk og fysisk krevende stress-situasjon over tid. .Resultatene av denne studien vil foreligge i løpet av våren. Krill består for en stor del av protein, og vi ser nye metoder for å benytte oss av proteinet. For omega- 3 kosttilskuddet er USA største makredet i dag. I Norge er det største produktet krill til oppdrettslaks. Her ser vi at fisken vokser fortere og spiser mer, antakelig fordi den liker smaken av krill bedre, sier Tennes.