Daglig leder Geir-Håkon Gotaas viser frem kobbermaskinen tatt i bruk i februar i år.

Satser på automatisering

Mongstad TavleTeknikk opplever igjen en økende vekst og arbeidsmengde, og satser tung på automatisering. Selskapet har investert betydelige summer i automatisering de siste årene. I følge daglig leder Geir-Håkon Gotaas gir dette både økte besparelser og økt kvalitet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Leverandør av tavler til marine applikasjoner, offshoresektoren og tungindustrien, Mongstad TavleTeknikk (MTT) ble etablert i 1962 under navnet Brantun Elektro og i 1988 fusjonerte selskapet med Mongstad Elektro. I 2007 hadde Mongstad Elektro nær 200 ansatte med om lag 150 millioner i omsetning fordelt på tre avdelinger innenfor industri, petrokjemi og tavleproduksjon. Selskapet fisjonerte av strategiske grunner i tre selskaper, og selskapet ble Mongstad Elektro-Tavleteknikk i 2008. I 2011 kjøpte Voith Industrial Services opp de to andre søsterselskapene, og Mongstad Elektro Tavleteknikk skiftet navn til Mongstad Tavleteknikk AS.

Finanskrisen rammet selskapet hardt, og fra å være 50 ansatte og med omsetning på 54 millioner i 2008, falt ansatte til 29 ansatte med en omsetning på 33 millioner i 2009. Dette sammen med store investeringer og innflytting i nytt bygg i mai 2009 gjorde at 2009 og 2010 ble vanskelige år økonomisk, og selskapets solide finansielle stilling opparbeidet gjennom mange var svært god å ha.

Nå peker pilene igjen oppover, og selskapets investeringer i både nytt moderne bygg og automatiseringsmaskiner har virkelig begynt å gi nytte. I 2011 økte omsetningen med 61 prosent, mens omsetningen fjor økte med 33 prosent. Staben er nå krøpet opp til å igjen telle 50. – Vi har hatt en voldsom vekst de siste årene, og satser neste år på å stabilisere volumet på årets nivå, før en ny mer jevn vekst forteller Gotaas til Skipsrevyen.

Per i dag ser fremtiden lys ut for MTT. Omsetningen for 2013 ser ut til å lande på 110 millioner, og selskapet har ordrereserver på 83 millioner.

Store besparelser

Totalt har selskapet i løpet av det siste årene foretatt investeringer på 16 millioner. Inverteringene betaler seg tilbake, mener Gotaas. Tavleproduksjon har tradisjonelt vært et håndverksyrke, men MTT ser for alvor på muligheten innenfor automatisering. Mesteparten av produksjonen er skreddersøm, men i følge Gotaas skal enkelte deler av denne kunne automatiseres.

Automatiseringsprosesser er lagt til rette med de nye investeringene. En ledningsbehandlingsmaskin ble tatt i bruk i 2009. Maskinen kutter, niter og merker i henhold til tegning. I følge Gotaas gir maskinen betydelige besparelser med dokumentert press på ender og økt kvalitet. I tillegg er et årsverk spart.

Tidligere hadde selskapet 3,5-4 årsverk på kobberarbeid. Nå sørger en ny kobbermaskin som ble tatt i bruk i februar i år for at årsverket nå kun er på 0,25. – Tidligere ble alt dette arbeidet gjort for hånd. Der man før brukte en dag eller to, er arbeidet nå gjort på timer, eller til og med minutter. Presisjon og nøyaktighet er svært viktig, og ved at arbeidet nå er automatisert gir det også bedre kvalitet på produktet, forteller Gotaas.

Men ingen av de sparte årsverkene går ut over de ansatte. – Her har vi så mye å gjøre at vi har bruk for hver eneste en, smiler Gotaas. Investeringene har derimot frigjort en del ansatte til andre arbeidsoppgaver, legger han til.

Jevn vekst

Selskapets strategi de neste årene er å fortsette det gode samarbeidet selskapet har med sine kunder, samt satse på en jevn vekst både i omsetning og antall ansatte. På kundelisten finner man store aktører som Wärtsila, Siemens, Framo Engineering, Frank Mohn, Controlteam og Norwegian Electric Systems. Sluttbrukere er selskaper som Total, BP, Chevron, Statoil og Petrobras.

MTT har blant annet levert til store prosjekter som ”Grand Canyon”, byggenummer 89 fra Bergen Group Fosen til Volstad Maritime og instrumentering på mellomspenningsanlegget for Siemens på Vard sitt nybygg nummer 800.

I disse dager jobbes det iherdig for å ferdigstille utstyr til Norwegian Electric Systems og ”Geo Atlantic” samt Fosen nybygg nummer 90.

I tillegg har selskapet fått kontrakt på leveranse til et av drillskipene som blir bygget ved Jurong Shipyard i Singapore, hvor Controlteam leverer styreanlegget til Palfinger Dreggen, som skal levere kranene. Det er opsjon på de seks andre, og det første anlegget skal levers i september.

Høy kompetanse

Foruten investeringer innenfor automatisering, har eierne av MTT investert 30 millioner i en av Norges mest moderne tavlefabrikker. Her innehar selskapet 3150 kvadratmeter, og bygget er planlagt og ført opp med tanke på en mest mulig strømlinjeformet, rasjonell og effektiv produksjon.

Selv om MTT har valgt å holde både engineering og produksjon i Norge, vinner selskapet stadig kontrakter i konkurranse med lavkostnadsland. Omtrent 90 prosent av produksjonen går til skip og offshoreinstallasjoner. Gotaas mener at selskapets sterkeste konkurransefortrinn er den høye kompetansen og erfaringen selskapet innehar innenfor tavleproduksjon. – Det er vår teknologiske kunnskap som har sørget for de gode og langvarige kunderelasjonene. Kundene setter kvalitet svært høyt. Vi har gjennom årene skaffet oss mange gode referanser og opparbeidet oss tillitt i markedet, sier Gotaas.

Samarbeidet med kundene trekkes frem av Gotaas som svært viktig, spesielt med tanke på utvikling av spesialtilpassede løsninger. – Dessuten er vi svært fleksible, og har evnen til å håndtere endringer underveis, hevder han.

Økt oppdragsmengde betyr også økt behov for kvalifisert personell. – Som så mange andre ønsker vi oss flere dyktige medarbeidere, sier Gotaas. – Det skjer mye spennende hos oss, og med tanke på veksten vi har hatt de siste årene, ser vi på å måtte utvide staben over de nærmeste årene, avslutter Geir-Håkon Gotaas.