Gå til innhold
Annonse
Liv Signe Navarsete lovte forsøk med biodiesel på ferger på årets Lavutslippskonferanse
Liv Signe Navarsete lovte forsøk med biodiesel på ferger på årets Lavutslippskonferanse
Annonse

På ZEROs Lavutslippskonferanse lovte Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) å få på plass noen forsøk med biodiesel på ferger så fort det er praktisk og teknologisk mulig. ZERO har utfordret Samferdselsministeren på dette tidligere og er derfor veldig fornøyd med løftet fra ministeren.

ZERO er svært glad over at Samferdselsminister Navarsete nå lover å få på plass noen forsøk med biodiesel på ferger så fort det er praktisk og teknologisk mulig.

- ZERO har skrevet en rapport, støttet av Rederiforbundet, som viser at det er teknisk mulig å bruke biodiesel i skip. Vi ønsker å teste dette ut i praksis og derfor er løftene fra Samferdselsministeren svært positive, sier prosjektleder for biodrivstoff i skip i ZERO, Olav Andreas Opdal.

Daglig leder i ZERO, Einar Håndlykken sa følgende i talen sin på Lavutslippskonferansen:
- Fordelen med fergebransjen er at det meste av norske ferger er regulert gjennom offentlige anbud. Og i disse anbudene kan det stilles krav om bruk av biodiesel. Dette har vi i ZERO allerede utfordret Samferdselsministeren på. Og nå som vi snart får en stor norsk fabrikk for produksjon av 1. generasjons biodiesel i Fredrikstad basert på importerte råstoff, ville det jo passet perfekt om det ble biodiesel herfra som ble drivstoffet i norske ferger framover.

I sin tale svarte Navarsete på utfordringen:
- ZERO har utfordra meg på biodrivstoff til ferjer. Den delen av skipsfarten eg har ansvar for er ferjene. Eg tar utfordringa eg har fått her i dag, og vil få på plass nokre prøveprosjekt med biodiesel på ferjer så snart det er praktisk og teknologisk mogleg. Ser vi heile den norske skipsflåten samla står den for like mykje som det totale innanlandske utsleppet. Vi har ein jobb å gjere og vi har ikkje kome langt nok. Her vil eg og kyst- og fiskeriministeren sette oss ned saman med andre gode krefter og ikkje minst næringa sjølv for å finne fram til gode løysingar.
Annonse