Illustrasjon: Sago Solutions

Vern mot hvalen

Den Stord-baserte familiebedriften Sago Solutions er blant de nominerte til årets innovasjonspris under Nor-Fishing for Sago Extreme. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Aluminiumskonstruksjonen Sago Extreme, som kan minne litt om en bærplukker, ble i første omgang utviklet av Omar Sørvik i 2008.

Fangstsikringssystemet er utviklet med linefiske av patagonsk tannifsk i sørishavet  i tankene, men kan dimensjoneres for ulike former for linefiske. 

Etter mange år i skuffen gjenopptok Sørvik og døtrene Line Solveig og Ingunn Elise Sørvik arbeidet som et forskningsprosjekt med støtte fra Innovasjon Norge i 2016. Søstrene Sørvik har svært ulik bakgrunn, mens Line Solveig er fagskoleingeniør med flere år bak seg i verftsindustrien har Ingunn Elise bakgrunn fra markedsføring og administrasjon. 

Gjennom samarbeid både med næringen og forskere har innretningen som skal verne fangsten mot sulten hval blitt grundig testet. Nå er det ikke mye som gjenstår før fangssikringssystemet kan slippes ut på markedet. Produktet produseres av BFG på Måløy. 

Inklubatoren Atheno på Stord og Fiskevegn, som i fremtiden vil distribuere produktet, har vært sentrale samarbeidspartnere for Sago Solutions så langt. Under Nor-Fishing vil Sago Solutions være å finne på Fiskevegns stand.