Gå til innhold
Annonse

Rolls-Royce selger propeller til norsk miljøferge

Ill.: Multi Maritime
Ill.: Multi Maritime
Annonse

De norske fergerederiene fortsetter arbeidet med å ta i bruk ny og mer miljøvennlig teknologi. Nå har Rolls-Royce signert en kontrakt på levering av to avanserte Azipull propeller til en ny ferge til Torghatten Trafikkselskap.

Fergen skal bygges ved Fiskerstrand Verft, og skal kjøre på 100 prosent biodiesel. Der landstrøm er tilgjengelig vil fergen kunne oppgraderes til å kjøre kun på batteri, eller som en hybrid mellom batterikraft og biodiesel. Dette gir rederiet stor fleksibilitet med tanke på hvor fergen kan settes i trafikk.

De to thrusterne fra Rolls-Royce (AZP85) vil bidra til at miljøfergen får god stabilitet og manøvreringsevne. Thrusterne kan settes i seilstilling, og dermed vil drivstoffet bli redusert under overfarten, og fartøyenes totale effektivitet øker. Kontrakten har en opsjon på ytterligere to sett med propeller.

I april annonserte Rolls-Royce lignende kontrakter på propulsjon til Bastø-Fosen og Fjord1, til totalt fem nye ferger, med opsjon på ytterligere en til Fjord1. Alle de seks kontraherte fergene er designet av Multi Maritime AS i Førde, og inkluderer kontrollsystemet Helicon X3 fra Rolls-Royce.