Illustrasjon: Multi Maritime

Rolls-Royce propeller til fem nye ferger

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Rolls-Royce har inngått kontrakter med rederiene Bastø-Fosen og Fjord1 for levering av azimuth propellsystem til fem ferger. Fergene skal etter planen settes i trafikk på norskekysten sommeren 2016.

Kontrakten har samlet verdi på GBP 5,5 millioner for Rolls-Royce. Pendelfergene bygges i Tyrkia ved verftene Sefine, Cemre og ADA, og samtlige er designet av Multi Maritime.

Tre av fergene er bestilt av Bastø-Fosen. De blir 142 meter lange og får kapasitet på 600 passasjerer, 200 biler og 24-30 lastebiler. De to fergene til Fjord1 blir 74 meter lange og får kapasitet på 60 biler og 199 passasjerer.

Azimuth thrustere fra Rolls-Royce vil bidra til at fergene får god stabilitet og manøvreringsevne. Thrusterne kan settes i seilstilling, og dermed vil drivstoffet bli redusert under overfarten, og fartøyenes totale effektivitet øker.

Til Bastø-Fosen skal Rolls-Royce levere to Azipull 100 azimuth thrustere til hver ferge, som plasseres i hver ende av fergene, sammen med kontrollsystemet Helicon X3. De to fergene til Fjord1 skal utstyres med Azipull AZP85 azimuth thrustere og den samme typen kontrollsystem.