Statssekretær Veronica Pedersen Åsheim i Nærings- og fiskeridepartementet.

Rett til leieskipper ved svangerskapspermisjon

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Nærings- og fiskeridepartementet endrer deltakerforskriften slik at kvinnelige fartøyeiere kan få dispensasjon fra forbudet mot å bruke leieskipper når de er i fødselspermisjon.

- Det er viktig å legge til rette for at kvinner kan delta i norske fiskerier, også som aktive fartøyeiere. Det ble helt naturlig å åpne for en dispensasjon her. Kvinnelige fartøyeiere som deltar i åpen gruppe må kunne gå ut i fødselspermisjon uten at det går ut over fartøyets inntektsgrunnlag, sier statssekretær Veronica Pedersen Åsheim i Nærings- og fiskeridepartementet i en melding.

Fra 1. januar 2018 ble innført et alminnelig forbud mot å bruke leieskipper i åpen gruppe. Formålet er å begrense antall fartøy som fisker i åpen gruppe, for å beskytte kvotegrunnlaget for de som ønsker å etablere seg med egen båt. Departementet har imidlertid erfart at forbudet kan slå uheldig ut for kvinnelige fartøyeiere i fødselspermisjon og har derfor bestemt at det skal åpnes for dispensasjon for kvinnelige fartøyeiere i svangerskapspermisjon.