Redningsbåten

Redningsbåt nektes flagg

Redningsbåten «Aquarius», den eneste NGO-båten i det sentrale Middelhavet, har etter økonomisk og politisk press fra italienske myndigheter fått tilbaketrukket registreringen under Panamas flagg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

– Dette vil ha alvorlige konsekvenser for hundrevis av sårbare menn, kvinner og barn som ønsker trygghet i Europa, men som nå risikerer å drukne fordi humanitærhjelp blir nektet på Middelhavet, forteller nødhjelpsansvarlig i Leger Uten Grenser, Karline Kleijer.

Leger Uten Grenser og organisasjonen SOS MEDITERRANEE - som sammen driver «Aquarius» - krever nå at europeiske myndigheter tar ansvar. Enten må europeiske myndigheter forsikre Panama om at truslene fra Italia ikke stemmer, eller så må «Aquarius» få fortsette å drive søk- og redningsarbeid under et annet europeisk flagg.

«Aquarius» seiler nå under Panamas flagg og redningsbåten er derfor avhengig av å være i deres register for å drive søk- og redningsarbeid i det sentrale Middelhavet.

Trakk tilbake registreringen

Lørdag 22. september ble teamet om bord på «Aquarius» kjent med at Panama Maritime Authority (PMA) hadde blitt oppfordret av italienske myndigheter om å trekke tilbake registreringen. Tilbakekallelsen av registreringen begrunnes med at «Aquarius’» virksomhet et innebærer et politisk problem for Panama og deres flåte som ønsker å anløpe europeiske havner.