Fiskeridirektør Liv Holmefjord

Prioriteringer for kontroll av fiskeriene i 2019

Fiskeridirektoratet, Kystvakten og salgslagene har i samarbeid pekt ut hovedområder for kontroll av fiskeriene i ny nasjonal strategisk risikovurdering. 

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Følgende hovedområder er pekt ut for 2019:

  • Brudd på ilandføringsplikten,
  • Identifisering av fangst om bord,
  • Uregistrerte, feilregistrerte og ulovlige fangstoperasjoner og landinger,
  • Forskrift om landings- og sluttseddel (landingsforskriften),
  • Brudd på deltakerlovens bestemmelser om bostedskrav og føring av fangst, og
  • Negativ virkning på økosystem og marine bunnhabitater

Risikovurderingen gir oversikt over områdene de tre kontrollorganene mener det er størst risiko for lovbrudd i fiskerinæringen og skal sikre sammenheng mellom ansvar og utøvelse av kontroll i Fiskeridirektoratet, Kystvakten og salgslagene.

– En risikobasert kontroll er avgjørende for å sikre riktig ressursbruk og valg av strategi for å sikre etterlevelse. Det er derfor viktig at kontrollorganene legger føringene i nasjonal strategisk risikovurdering til grunn for sine prioriteringer, sier fiskeridirektør Liv Holmefjord i en pressemelding.

Fortsetter satsing

Satsingen på analyse og etterfølgende kontroll videreføres i 2019. Det samme gjelder arbeidet med å operasjonalisere de konkrete risikovurderingene. 

– Vi har lagt ned en betydelig innsats på dette området, blant annet gjennom etablering av et eget program for analyse i Fiskeridirektoratet og arbeid i de to gruppene for etterfølgende kontroll. Videre er det opprettet egne tverregionale grupper for nasjonale operasjonelle risikovurderinger. Disse gruppene skal i tillegg til Kystvakten og salgslagene, også samarbeide med Justervesenet og Mattilsynet, sier leder for kontrollseksjonen i Ressursavdelingen, Thord Monsen.