F.v. Per Christian Stubban (NHO Sjøfart), Bjarte Helland (Fellesforbundet for sjøfolk), Unn C. Lem (Sdir), Harald Prytz (Fellesforbundet for sjøfolk), John Kristian Spångberg (Sdir), Ottar J. Aarre (HRF), Sonja E. Hillersøy (Sdir), Jan Reinert Vestvik (Sdir), Hanne H. Brekke (Sdir), Kjersti Jørgensen (Sdir), Line Heimstad (Sjøoffiserforbundet og Sjømannsforbundet). Foto: Sjøfartsdirektoratet

Positivt dialogmøte om innredning og hvilerom på skip

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sjøfartsdirektoratet inviterte nylig arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene til dialogmøte om forslag til endring av forskrift knyttet til innredning og hvilerom på skip.

Hensikten med endringen, som også skal ut på høringen når forslaget er ferdig bearbeidet, er å sikre en større fleksibilitet i kravene til hvor mannskapsfasilitetene skal være plassert, og øke fokuset på at de som har sitt arbeid om bord har tilgang til innredning som holder akseptabel kvalitet – både under hviletid og pauser i løpet av dagen.

- Det er stor variasjon i fartøystyper og bruksområde og vi har fått innspill fra næringen med ønske om større fleksibilitet. Dette er en sak vi har tatt tak i for å se om dette er mulig samtidig som vi sikrer at mannskapene har minst like gode fasiliteter til eksempelvis hvile som i dag, sier Hanne H. Brekke som er en av de som har jobbet med forskriftsforslaget i Sjøfartsdirektoratet.

I forslaget legges det opp til at lasteskip med bruttotonnasje under 500 og passasjerskip kan bygges så å si helt uten fasiliteter ombord – men da med likeverdige løsninger plassert på land. Dette vil etter direktoratets mening gjøre det enklere å bygge mer miljøvennlige fartøy, samtidig som mannskapets behov kan ivaretas med lokaler på land.

- Forslaget vil gi større fleksibilitet i forhold til utforming av skipets innredning, men rederiene må også være klar over at dette kan medføre andre begrensinger for fartøyet. Dette er spørsmål som vi regner med det vil komme innspill på i høringen, sier Brekke.

Gjennom dialogmøte som ble gjennomført denne uken har en allerede avdekket behov for justeringer og presiseringer i forslaget før dette sendes ut på høring. Line Heimstad, som representerte Sjøoffisersforbundet og Sjømannsforbundet, sier det var et konstruktivt møte og er i utgangspunktet positiv til at direktoratet ser på mulige endringer her.

- Vi er positive til forslaget om at innkvartering i land blir underlagt samme krav til innredning som om bord. Det vil sikre at mannskap som ikke bor om bord likevel har tilfredsstillende boforhold.

Også NHO Sjøfart deltok på dialogmøte og mener arbeidsformen med bruk av dialogmøte i forkant av en høring vil bidra til et enda bedre høringsforslag.

- Ved innkallelse av de mest aktuelle høringsinstanser, hvor det gis anledning til uformelt å komme med synspunkter, tror vi Sjøfartsdirektoratet har et godt grunnlag for at forskriftsendringer både blir i tråd med regelverk for øvrig og næringens interesser, sier Per Chr. Stubban som er rådgiver hos NHO Sjøfart.

Det er forventet at forslaget til endringer sendes ut på høring innen september.

Kilde: Sjøfartsdirektoratet