Flere av mannskapene på «Siem Challenger» og «Siem Commander» har fått oppsigelse. Foto: Sigbjørn Larsen

Oppsigelser i Siem

Flere av mannskapene på «Siem Challenger»​ og «Siem Commander» har fått oppsigelse - Nei, ikke ring til meg med denne typen spørsmål, sier administrerende direktør for Siem Offshore Bernt Omdal til Skipsrevyen, før han vennlig bryter samtalen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Vi kom ombord i Risør på mannskapsbytte. Da fikk vi oppsigelse i hånden, sier en av de tidligere ansatte til Skipsrevyen. - Kaldt opplag på begge båtene. Mannskapet på den andre båten fikk det samme.

Harde bud hos Siem

- De har valgt å si opp begge mannskapene, sier en av de tidligere ansatte til Skipsrevyen.

Skipene hadde totalt 48 i crewet fordelt på to skift, men noen av mannskapene skal også ha fått omplassering. Det skal etter det Skipsrevyen erfarer være snakk om oppsigelser av flere offiserer; både styrmenn og maskinister. Begge skipene er registrert i NIS og er dermed underlagt det norske lovverket.

Administrerende direktør i Siem Offshore Bernt Omdal har dette å si da Skipsrevyen ringte ham for å be om en kommentar i sakens anledning.

-Tusen takk for at du ringte, ha en fin dag!

- Det gjelder disse oppsigelsene? begynte vi.

- Oppsigelsene?  

- Ja vi har fått vite at flere ansatte på to av deres skip er sagt opp.

- Hvem har sagt det? spør Omdal, før han selv fortsetter; - Nei, ikke ring meg med denne typen spørsmål. Og gjør bedre research før du ringer meg. Det er ikke korrekt!

- Så det er bare oppspinn?

- Hvem har du snakket med? spør Omdal.

- Dine tidligere ansatte.

- Hvem da? spør Omdal igjen.

- Du vet godt at jeg ikke kan si deg hvem jeg har snakket med.

- I så fall så kan jeg heller ikke svare deg, sa Omdal. Tusen takk for at du ringte. Ha en fin dag! sa Omdal, og brøt samtalen.

For orden skyld så sitter Skipsrevyen på skriftlig dokumentasjon på oppsigelsene fra flere tidligere ansatte i Siem. Her fremgår det blant annet dette om bakgrunnen for oppsigelsene:

Vanskelig marked over lengre tid

“Siem Offshore har ikke lykkes med å fremskaffe arbeid til alle rederiets skip i det vanskelige markedet som nå har vart over lengre tid. Utsiktene for fremtidig operasjon og drift på Siem Commander og Siem Challenger er dessverre dårlig. Det kan derfor ikke lenger forsvares økonomisk å beholde bemanning om bord og båtene skal gå i såkalt kaldt opplag i Risør. Dette innebærer at vi innenfor arbeidsgiverselskapet Siem Offshore Crewing AS får minsket behov for stillinger og personell.”

Sjøoffisersforbundet forutsetter involvering av tillitsvalgte

- Dersom Siem har gått til det skritt å si opp ansatte fremfor først å forsøke permitteringer, så forutsetter jeg at det har vært en god involvering av de tillitsvalgte og dialog med de ansatte i forkant, og forut for at “kabalen skal legges på nytt,” om hvem som blir oppsagt og hvem som får bli, sier Bernhard Lie Nielsen, avdelingsleder for forhandlingsavdelingen i Norsk Sjøoffisersforbund. Hovedavtalen vektlegger to hovedhensyn, nemlig ansiennitet og kompetanse, sier Lie Nielsen.

- I følge de opplysninger hovedtillitsmann Erling Halle har gitt til sjøoffisersforbundet så dreier det seg om 10 oppsigelser, sier Lie Nielsen.