Inge Bøen, daglig leder i Hydroniq Coolers sammen med en Pleat kjøler fra Hydroniq Coolers. Foto: Hydroniq Coolers

Offshoreteknologi til Tonstad kraftverk

Sira-Kvina kraftselskap har installert og bestilt utstyr som vanligvis brukes på skip og offshoreinstallasjoner på selskapets kraftverk på Tonstad i Sirdal kommune i Agder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Sira-Kvina kraftselskap har gått til innkjøp av seks kjølesystemer, som vanligvis brukes i maskinrommet på havgående fartøy, til Tonstad kraftverk. Leverandør er Ålesund-selskapet Hydroniq Coolers.  

– Vi er opptatt av å drive innovasjon og ta i bruk teknologier som kan gjøre virksomheten vår både mer effektiv og miljøvennlig. En del av dette arbeidet er å se etter nye løsninger utenfor den tradisjonelle leverandørkjeden til vannkraftsektoren, sier Kjell Berntsen, leder for mekanisk vedlikehold i Sira-Kvina kraftselskap.  

Hydroniq Coolers skal levere seks av selskapets «Pleat» sjøvannskjølesystemer til Tonstad kraftverk. Vanligvis brukes dette systemet til å redusere temperaturen i til hovedmotor og andre støttesystemer på skip ved hjelp av sjøvann, og dermed unngå overoppheting av motoren og andre kritiske systemer.  

– At teknologien vår har tatt turen fra sjø til fjells er morsomt, men prinsippet om å bruke vann til kjøling er det samme begge steder, sier Lars Elling Gloppholm, salgssjef for ettermarked i Hydroniq Coolers.  

På Tonstad kraftverk skal «Pleat»-kjøleren imidlertid kjøle ferskvann, såkalt finvann som ikke leder strøm og som blir anvendt til å kjøle ned generatorene på kraftstasjonen.  

Andre leveranse

For et par år siden leverte Hydroniq Coolers to kjøleenheter til den ene generatoren på kraftstasjonen. Nå kjøper Sira-Kvina seks kjøleenheter til – to hver til hver av de tre øvrige generatorene. 

– Kjølerne har vist seg å være svært driftssikre samt enkle å rengjøre og vedlikeholde, inkludert gjennomføring av såkalt «backflushing» for å rense kjølesystemene. Derfor har vi gått til innkjøp av kjølere til de andre generatorene, sier Kjell Berntsen.  

Den patenterte Pleat-kjøleren er en modulbasert kjøler i titan, med et designtrykk på 6 bar og designtemperatur fra 0 til 95 grader Celsius.  

– På grunn av de lange serviceintervallene, som er en fordel for fartøy som opererer til havs over lengre perioder, har Pleat-kjøleren vår i årevis vært foretrukket av både redere og mannskap over hele verden. At teknologien nå også tas i bruk av et kraftselskap åpner nye markedsmuligheter for oss, sier Gloppholm.

  Hydroniq Coolers skal produsere og sammenstille utstyret ved selskapets hovedkvarter i Ålesund og levere det til Tonstad kraftverk i Sirdal i Agder.   

Sira-Kvina kraftselskap produserer fornybar energi i syv vannkraftverk der virksomheten benytter vannet fra Rogaland og Agder. Årsproduksjonen er på vel 6300 GWh, noe som tilsvarer omtrent 5% av Norges kraftproduksjon.