Komplett Odimpakke

Odim AS - spesialisert på store havdyp

1 november 2007 kjøpte Odim AS Aukra-bedriften Abas Crane AS og Aker Brattvaag Winch AS i Søvika for i alt 80 millioner kroner som en del av en plan om å bli verdensledende for installasjoner av olje- og gassutstyr på store havdyp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Odim har utviklet og patentert den såkalte CTCU-teknologien som kort fortalt går ut på at man benytter syntetisk firbertau i stedet for stålwirer for å senke flere hundre tonn tunge installasjoner ned til havbunnen. Teknologien er konstruert slik at strekken i fibertauet utlignes og man unngår gnaging. Stålwirer har på grunn av sin egen vekt en grense på et par tusen meter, noe det patenterte utstyret fra Odim ikke har etter tester gjort i Mexicogolfen på hele 2700 meter.

Et enormt marked
­– Vi regner med at vår omsetning kommer til å øke fra 1,3 til mellom to og en halv og tre milliarder i løpet av de neste to til tre årene, sier konsernsjef Jogeir Rommestrand i Odim AS til Sunnmørsposten. Han regner også med at veksten innenfor området undervanninstallasjoner blir større innen offshore og marine.

Dette er hovedårsaken til oppkjøpene av de to Haram-bedriftene. Med de to bedriftenes spesialiteter, og Odims patenterte teknologi, skal man lage installasjonspakker for spesialskip som skal utføre oppdrag på de store havdypene. Spesialskipene kan operere flere felt, noe som vil være til besparelse og ikke minst billigere for kundene.

– Totalkonseptet vil være klart i løpet av 2009, sier konsernsjef Rommestrand. Hver komplett utsyrspakke vil ligge på rundt 200 millioner. Når jobben er gjort, vil Odim kunne tilby utstyrspakker som verden ikke har sett tidligere.