En av gründerne bak Ocean Sun, Børge Bjørneklett demonstrerer hvordan de flytende solcellepanelene virker. Foto: Gustav Erik Blaalid

Ocean Sun leverer solpark til Albania

Statkraft Albania har signert en avtale med det norske teknologiselskapet Ocean Sun om å levere teknologien til en flytende solpark i Albania.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ocen Sun sitt testanlegg ved Osterøy utenfor Bergen. Foto: Børge Bjørneklett

Solparken skal i følge Statkraft ha en maksimal kapasitet på 2 MW på reservoaret til Banja vannkraftverk i Albania. Solparken vil bestå av fire flytende enheter på 0,5 MW hver, og har en samlet investeringskostnad for Statkraft på 2,3 millioner euro. Sist gang vi snakket med Børge Bjørneklett i Ocean Sun sa han blant annet at:

- Teknologien er også veldig godt egnet for vannreservoarer der man kjører turbiner om natten og bruker solenergi om dagen. Men i prinsippet kan man med fordel bruke dette systemet alle steder der det er mye vann. Kjøling av panelene er en av nøkkelfaktoren som skiller denne måten å produsere solenergi fra paneler plassert på landjorden.

Første, større kontrakt

Avtalen er den første større kommersielle kontrakten for Ocean Suns teknologi for flytende solkraftverk. Prosjektet vil bidra til å teste ut teknologien som er utviklet basert på kompetanse fra norsk solenergi og maritim industri.

Ocean Sun AS

- Ocean Sun-konseptet gir mer effektiv energiproduksjon
- Lave investeringskostnader og lang levetid
- Solcellemoduler installert på plastduk som er fleksibel og flytende
- Solcelle-modulene kjøles ved direkte varmeoverføring til vann
- Effektuttak på 10% og mer sammenlignet med konvensjonelle solcellepaneler
- De flytende kraftverkene kan dimensjoneres etter kraftbehov og sjøtilstand på lokasjonen.
- Alle komponenter som inngår i kraftverket er produsert av miljøvennlige materialer med minimalt CO2 avtrykk.

- Å teste ut ny norsk teknologi for flytende solkraft passer godt med Statkrafts strategi om å vokse innen fornybar kraftproduksjon basert på vann, vind og sol. Om teknologien viser seg vellykket og konkurransedyktig ser vi for oss at flere flytende solparker kan bli bygget i andre markeder der Statkraft er til stede, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft i en pressemelding.

Statkraft Albania fikk i desember 2018 foreløpig tillatelse fra albanske myndigheter til å bygge en flytende solpark i Banja basert på en feed-in-tariff. Med forbehold om endelige godkjenninger, vil solparken stå ferdig i 2020.