Halsnøy Dokk AS

Ny monsterkran i drift ved Halsnøy Dokk

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det var i april i år at styret i Halsnøy Dokk AS godkjente rekordinvesteringen på over 21 mill. kr i en ny 300 tonns beltegående kran. Kranen er av typen Liebherr LR1300 med 76 meter høy bom og er, som den eneste i Norge, utstyrt med «Super Lift»-vogn som gjør at kranen kan toppes for løft opp til 300 tonn.

Kranen kom fra fabrikken i Østerrike i begynnelsen av juli, og det måtte 25 trailere til for å transportere den frem til verftet i Høylandsbygd. Etter en periode med montering, opplæring og testing, er kranen nå satt i drift. Kranen skal i hovedsak betjene dokken, men kan også utføre tungløft på hele det 54.000 kvadratmeter store verftsområdet.

Dette åpner for at selskapet nå kan ta på seg nye typer oppdrag både i dokken og i tilknytning til verftets øvrige fasiliteter. Typiske eksempel vil være oppdrag relatert til produksjon, reparasjon og overflatebehandling av mindre fartøyer og stålkonstruksjoner. Videre er montering av større utstyr og seksjoner på skip i dokken, så som LNG tanker, hovedmotorer, offshore kraner, typiske arbeidsoppgaver. Gjennom 1980 og 1990–tallet var det i perioder opptil fire borerigger i opplag ved verftet samtidig, og dersom anledningen skulle by seg for å ta opp igjen denne virksomheten så vil den nye kranen være svært godt egnet for dette formålet.

Kranen er nå i full gang med å betjene søsterselskapet Fjellstrand AS sitt siste nybygg (bygg nr. 1698) PSV til norside AS som ligger i dokken. Skroget har nylig ankommet fra Tyrkia og er inne til førstefaseutrustning hos Halsnøy Dokk før det skal videre til sluttutrustning ved Fjellstrand sitt verft på Omastrand.

Førstefaseutrustning innebærer montering av undervannsutstyr og alle tyngre komponenter slik som thrustere, hovedmotorer, propeller, tavler, etc. og gjør skroget sjøferdig. Samtidig med beltekranen har Halsnøy Dokk AS investert cirka 2 mill. kr i to nye 20 tonns traverskraner til sin største produksjonshall. Disse er også en viktig og fremtidsrettet investering for verftet, som sammen med ISO sertifisering og Achilles registrering av selskapet vil bidra til å styrke bedriften innenfor segmentet for prefabrikasjon av stål og aluminium til offshore og landbasert industri.