Jotun HullSkater er en del av en revolusjonerende klimavennlig robot-basert løsning som ved hjelp av fjernstyrt teknologi sørger for proaktiv skrogrens og optimal drift. Foto: Kongsberg Maritime.

Ny løsning for proaktiv skrogrensing

Jotun og Kongsberg Maritime har gått sammen om å utvikle env skrogrenseløsning designet for å gi full operasjonell fleksibilitet som samtidig reduserer karbon- og miljøfotavtrykket, melder Konsberg Maritime i en pressemelding.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den nye kompakte og grønne rengjøringsmaskinen Jotun HullSkater er en del av Jotun Hull Skating Solutions. 

- Produktet er den første løsning spesielt utviklet for proaktiv skrogrensing på skip og gjør det mulig å redusere de årlige drivstoffkostnadene med rundt 35 millioner kroner og klimagassutslippene med 12,5 prosent, skriver Konsberg. 

Bærekraftig løsning 

Rengjøringsmaskinen bruker Konsbergs globale kommunikasjonsinfrastruktur og Kognifai sky-løsning, som begge bidrar til å fjerne ytelsestapet forårsaket av begroing og eliminerer behovet for avfallshåndtering, ifølge selskapet. 

Den nye rensemaskinen kan inspisere og rense et 10 000 kvadratmeter stort skrog i løpet av to timer.

- Som en fast del av besetningen vil den alltid stå klar til å rense alle former for begroing på skroget, dette vil ifølge selskapet redusere vannmotstanden, drivstoffkostnadene og klimagassutslippene betraktelig. 

- Den perfekte partneren

Kongsberg Maritime har siden 2015 vært Jotuns strategiske partner på HullSkater-prosjektet og har bidratt med teknologi og kunnskap innen fjernstyring, skybasert datalagring, batteriteknologi, akustikk og komposittmaterialer. 

Kongsberg Maritime er ansvarlig for industrialiseringen og produksjonen av produktet. I denne forbindelsen er det opprettet produksjons- og servicelokaler nær selskapets Sensor & Robotics lokasjon i Horten. 

- Kongsberg Maritimes ekspertise innen undervannsrobotikk, fjernkommunikasjon og datahåndtering, i tillegg til deres dedikasjon for bærekraft i alle ledd, gjorde dem til den perfekte partneren for oss i utviklingen av produktet, sier Alfie Ong, visepresident i Jotun Marine Coatings. 

Han mener at de sammen har utviklet en innovativ løsning som kommer til å revolusjonere shipping-industrien ved å gå fra tradisjonelle reaktive skrogrensemetoder, til en proaktiv tilnærming som vil sørge for at fartøyene opererer mer effektivt og bærekraftig.