Ordfører i Mandal Alf Erik Andersen (th) og styreleder Hans Stusvik i Port of Agder kan glede seg over at havneutbyggingen er i rute. Foto: Sigbjørn Larsen.

Ny industrihavn i Mandal

Mandal bygger ny havn. Dobler tømmereksporten. Rigger for cruiseanløp. Blir industrihavn for Agder.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Ordfører i Mandal Alf Erik Andersen og styreleder Hans Stusvik i Port of Agder kan glede seg over at havneutbyggingen er i rute til åpningen av den nye industrihavna i Agder som vil finne sted den  18. oktober i år. Havna skal åpnes av landbruksministeren.

Steineksport

5 millioner tonn stein sprenges ut og eksporteres blant annet til Russland fra havneutbyggingen. Mandal satser på å bli industrihavn for Agder. Tømmereksporten har allerede økt fra 120.000 kubikkmeter til 220.000 kubikkmeter tømmer. Havnesjefen tror at den nye havna vil kunne føre til en dobling i tømmereksporten og at antall skipsanløp for tømmertrafikken alene vil kunne øke fra 50 til 75 anløp per år.

Cruiseanløp

Mandal har allerede fått tilsagn om fire cruiseanløp neste år og mange flere kan det bli med den nye havna på plass. Det er i første rekke tømmer, olje og gass og bulk som Mandal vil satse på. Den nye havneutbyggingen er et samarbeid med blant andre Lindesnes og Marnadal kommuner. Sammen med ny vei vil den nye infrastrukturen legge til rette for 500 nye arbeidsplasser i regionen. 200 av dem kommer allerede med den nye fengselsutbyggingen på Gismerøya.

Oljerigger

GOT, Global Ocean Technology planlegger å ta i mot oljerigger for reaktivirering. Mandal merker at optimismen i oljebransjen er på vei tilbake og at flere har fått tilbake jobbene sine i olje og gass.  

Investerer 180 millioner

180 millioner kroner spytter det interkommunale samarbeidet sammen med stat, fylke og næringslivet inn i den nye havna som vil bli den nye industrielle motoren i regionen. Tyskland, Danmark, Sverige, Russland og hjemmemarkedet i Norge er foreløpig store markeder for tømmereksporten fra Agder.

Satser på Mandal

Med den siste høststormen friskt i minnet fikk Mandal en påminnelse om hvor gode havneforhold byen er i besittelse av. Mens bølgehøyden utenfor var 5-6 meter var det helt stille i havna. Store nye dypvannskaier vil legge til rette for det nye industrieventyret i Mandal og store næringslivsaktører satser nå finansielt og industrielt i Mandal blant annet takket være den nye havneutbyggingen.