Illustrasjonsfoto

NTP: Regjeringen på rett kurs

- Sjøtransporten betaler vesentlig mer for bruk av egen infrastruktur enn det vegtransporten gjør. Regjeringen reduserer i NTP belastningen for det såkalte kystgebyret som dekker finansieringen av fyr og merker. Maritimt Forum har lengre tid tatt til orde for at dette er fellesskapsgoder som bl.a. styrker sikkerheten på sjøen for alle. Vi er derfor tilfreds med at regjeringen er enig i at dette er et statlig ansvar, sier daglig leder i Maritimt Forum Jørn Prangerød.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Næringslivet i Norge har ofte lang vei til sine markeder. Det er avgjørende at denne avstandsulempen i forhold til andre land blir minst mulig. Sjøtransport er her et godt alternativ. Transport av varer og gods på sjøen gir bedre energiutnyttelse, sikkerhet og mindre miljøbelastning. Mindre behov for tungtransport på landeveien vil i tillegg redusere belastningen på veiene, bedre trafikksikkerheten og redusere forurensingen.
- At regjeringen går inn for å redusere sjøtransportens brukerbetaling med til sammen 115 millioner kr. er et viktig skritt på veien for å nå målet om å flytte mer gods fra land til sjø. Vi er derfor også glad for at det i NTP slås fast at det er et myndighetsansvar å sørge for terrorsikring av landets havneinfrastruktur. Frem til nå har skipsfarten bekostet dette selv gjennom den såkalte ISPS-avgiften, sier Prangerød.
- Det at losgebyret for inneværende år har økt med 13 prosent trekker dessverre i gal retning. For snart tre år siden gjorde Det Norske Veritas en gjennomgang av effektiviseringspotensialet i lostjenesten på vegne av Kystverket. Den viste innsparingspotensial på mellom 50 og 100 millioner kroner uten at sikkerheten langs kysten reduseres. Derfor er vi i Maritimt Forum tilfreds med at departementet nå sender på høring tiltak for effektivisering av lostjenesten. For å nå målsetningen om å flytte mer gods fra vei til sjø må man se på helheten i måten infrastrukturen på sjøen finansieres på, avslutter Prangerød.