Gå til innhold
Annonse
I cruise-sesongen er det travle dager på Bergen Havn.
I cruise-sesongen er det travle dager på Bergen Havn.
Annonse

Det er tydelig at norske fjorder fremdeles er forlokkende på utenlandske cruiseturister. Det viser foreløpige tall fra Innovasjon Norge.

Det er ventet i overkant av 2100 anløp, og i overkant av 3,2 millioner dagsbesøkende i løpet av året. Dette vil ifølge tallene genere en omsetning på mellom 2,5 og 3 milliarder kroner i direkte forbruk på land. I tillegg vil det komme statlige og kommunale avgifter og vederlag, samt omsetningen hos leverandørindustrien som arbeider med cruise.

Tor Johan Pedersen Fagspesialist Cruiseutvikling i Innovasjon Norge
Tor Johan Pedersen Fagspesialist Cruiseutvikling i Innovasjon Norge

- Det vi ser, som er gledelig er at vi klarer å forlenge sesongen ved å fordele trafikken utover sesongen, sier Tor Johan Pedersen (bildet) - Fagspesialist Cruiseutvikling i Innovasjon Norge til Skipsrevyen.

Arbeidet med å utnytte skuldersesongene de siste årene har derfor begynt å gi resultater.

Bergen størst

Bergen er den desidert største cruisehavnen i Norge. Denne sesongen er det ventet rundt 659.000 passasjerer til Vestlandets hovedstad. Bergen har også posisjonert seg som landets ledende snuhavn, og har i 2018 hele 36 snuhavnanløp.

Bak Bergen følger Stavanger med 349.000 passasjerer, Ålesund med 335.000, Geiranger med 320.000 og Flåm med 280.000.

Kraftig økning

Sammenlignet med statistikk fra 2015 ser man en kraftig økning i cruisetrafikken de siste årene. Tall fra Cruise Norway i 2015 viste at det kom i underkant av 2,5 millioner dagsbesøkende til Norge, fordelt på 1744 anløp.

Interesseorganisasjonen «Cruise Lines International Association» anslo I en rapport i desember at det på verdensbasis ville være 27,2 millioner passasjerer som ville dra på cruise i 2018. Det er en økning på 1,8 millioner reisende fra 2017, og 2,5 millioner flere enn i 2016.

 

Annonse