Tegning av «Rap» Foto: Marinemuseet

Norges første Rap

Da man lagde forsvarsbudsjettet for perioden 1869 - 1872 kom det et forslag om å anskaffe en torpedobåt. I 1873 ble «Rap» overlevert til marinen, som verdens første. Eller var den det?  

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Det var verftet Thorneycroft i Southampton som fikk i oppdrag å bygge den nye båten. I forsvarsbudsjettet står det at man vil gå til innkjøp av: ”Et mindre fartøi bevæpnet med en mine anbragt paa en fra baugen udspringende stang, hvis forende ligge i en viss dybde under vann, og som skal gaa fiendtlige fartøier lige paa livet og sprænge minen naar den er i kontakt med skibets bund”.

Fra Boken: "Norges Sjøforsvar, 1814-1914"

At «Rap» var verdens første torpedobåt er nok bare delvis sant. Det var bygget flere båter før som hadde torpedoer som bevæpning, uten at de var bygget spesielt for å føre dette våpenet. Det var imidlertid «Rap» som var den første som ble bygget utelukkende med torpedoer.

Da den ble sjøsatt det året var den regnet som verdens raskeste skip, med en toppfart på rundt 15 knop.

Bygges om

«Rap» var opprinnelig bevæpnet med slepetorpedoer, og fikk ikke konvensjonelle, selvgående torpedoer før i 1879. Slepetorpedoene førte til at «Rap», for å angripe et annet fartøy, måtte seile rett mot og på parallell kurs med fartøyet som skulle angripes, dog med en viss innbyrdes avstand mellom skipene.

Tanken var at «Rap», med sin relativt høye hastighet, skulle kunne utføre dette oppdraget tilfredsstillende. Etter diverse tester og utprøvinger, kom man frem til at slepetorpedoer ikke var et godt nok våpen, og begynte å undersøke mulighetene for å føre selvgående torpedoer på «Rap».

Tekniske data:

Deplasement: 10 tonn

Lengde: 18 m

Bredde : 2,4 m

Dypgang: 0,9 m

Framdrift: Compund dampmaskin, 100 I.HK ved 500 omdr.

Hastighet: 15 knop

Bestykning: 2 utvendige utskytningsramper for torpedoer (fra 1879). Opprinnelig Harveytorpedoer.

Mannskap: 7 mann

 

I 1879 ble «Rap» derfor bygget om for å kunne føre selvgående torpedoer. Torpedoene ble holdt i to rammer på siden av båten, som kunne senkes ned i sjøen når torpedoen skulle avfyres.


«Rap» var bygget i tre, og ble benyttet i nøytralitetsvernet under 1. verdenskrig, før hun ble lagt i endelig opplag i 1920. Hun ble overtatt av Marinemuseet i Horten i 1943, og er i dag utstilt der.

Kilder: Wikipedia, Marinemuseet i Horten