Gå til innhold
Annonse
Fiskeri- og sjømatminister Harald Tom Nesvik forlater nå sin ministerpost. Foto: Margarita Savinova.
Fiskeri- og sjømatminister Harald Tom Nesvik forlater nå sin ministerpost. Foto: Margarita Savinova.

526 dager fikk fiskeri- og sjømatminister Harald Tom Nesvik i sin ministerpost før det ble klart at FrP går ut av regjeringen. 

Annonse

Den 13. august 2018 ble Nesvik utnevnt til fiskeriminister i Erna Solbergs regjering. 30 august 2019 valgte han å endre tittelen sin til fiskeri- og sjømatminister.  

Han fikk dermed 526 dager i rollen sin i havbruksnæringen, før Frp-leder Siv Jensen mandag informerte om at partiet går ut av regjering.

Synlig og tilstede

Den 53-år gamle ålesunderen har vært en tydelig og synlig figur i havbruksnæringen siden han startet som fiskeriminister i 2018. Flere i næringen har blant annet trukket fram hans tilstedeværelse og engasjement for de berørte oppdretterne under algekrisen som rammet næringen i 2019.

Nesvik har også reist land og strand for å besøke ulike bedrifter i oppdrettsnæringen, og for å jobbe i selskapene en dag, for å få en bedre forståelse for hvordan bedriftene fungerer på en daglig basis.

Opptatt av omdømme

Nesvik er også kjent for å ha hatt sine uenigheter med personene bak slaktebåten «Norwegian Gannet», der han har vært svært bekymret for produksjonsfisken, og at den skal skade omdømme til norsk laks.

Rettslige instanser har vært involvert, og i Granavolden-plattformen ble det også understreket med et eget punkt at «regjeringen ønsker å fortsette en restriktiv linje hva gjelder miljøkrav til havbruksnæringen og håndtering av produksjonsfisk».

16.mai i 2019 valgte Nesvik å gi slaktebåten til Hav Line dispensasjon fra kravet om innenlands sortering i ett år, frem til 1. juli 2020. 

- Da går dispensasjonen ut, og «Norwegian Gannet» må forholde seg til gjeldende forskrift. De må være klar, de har fått et helt år nå til å tilpasse seg forskriften, poengterte Nesvik til Kyst.no ifjor. 

Den avtroppende fiskeri- og sjømatministeren har også vært klinkende klar på at det er for høye rømningstall i havbruksnæringen, og at dette er noe næringen må ta tak i, for å ikke skade omdømme til norsk oppdrettslaks og næringen selv.

Les også: Krever innenlands sortering av produksjonsfisk

Les også:
Annonse