Illustrasjonsfoto

- Næringen har evnet å ta tak sikkerhetsutfordringer

Etter at sjøfolk ropte varsko om sikkerheten om bord på norske ferger har stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (SP) spurt Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen om han mener sikkerheten på norske ferger er god nok.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Videre spør han om statsråden vil be Sjøfartsdirektoratet foreta en grundig gjennomgang av sikkerheten på ferger i Norge, herunder hvilke konsekvenser redusert bemanning har hatt for sikkerheten, og hvilke tiltak vil statsråden eventuelt iverksette for å bedre sikkerheten på ferjer i Norge.

Røe Isaksen skriver i sitt svar at Sjøfartsdirektoratet har de senere årene sett en positiv utvikling knyttet til sikkerhet på ferger med en nedgang i antall ulykker. Det er også færre bekymringsmeldinger knyttet til ferger. Alle bekymringsmeldinger blir tatt på alvor og følges opp.

Torbjørn Røe Isaksen Foto: Marte Garmann

- Jeg er kjent med at det har vært diskusjon mellom partene om fastsetting av bemanning på ferger. Sjøfartsdirektoratet har igangsatt arbeid med kartlegging av bemanningssituasjonen, samt en gjennomgang av saksbehandlingspraksis de senere år. Rapporten fra sjømannsorganisasjonene er et nyttig innspill til dette arbeidet. Sjøfartsdirektoratet vil på bakgrunn av dette vurdere behovet for tiltak, skriver Røe Isaksen.

Rederienes ansvar

Videre skriver han er det er rederienes ansvar å sørge for at fartøyene til enhver tid er bemannet for å håndtere arbeids- og beredskapsoppgaver. Sjøfartsdirektoratet godkjenner bemanningen etter søknad fra rederiet. Det er et krav at tillitsvalgte involveres i forbindelse med søknaden.

Stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik (SP) Foto: Stortinget

- Jeg har i møte med LOs maritime utvalg blitt gjort oppmerksom på at dette ikke alltid praktiseres. Jeg vil be Sjøfartsdirektoratet være særlig oppmerksom på dette er ivaretatt i sin behandling av søknader, skriver næringsministeren.

- Utover tilsyn møter direktoratet fergeaktørene ved samarbeid og møter gjennom året. Erfaringen er at næringen i høy grad har evnet å ta tak i de sikkerhetsutfordringer som har vært heter det i svaret.