Foto: Olaf Nagelhus / Woldcam

Monsterslepet er i gang

Torsdag startet det massive slepet av plattformen «Aasta Hansteen» fra Digersundet sør for Stord, mot oljefeltet i Nordsjøen. Reisen er på rundt 500 nautiske mil.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Den 70 000 tonn tunge plattformen er 320 meter høy. I tillegg kommer de 19 meter lange rørene (pull inn tubes) nederst som skal trekke inn stigerør gjennom når plattformen kommer til feltet. Med en snittfart på rundt 2 knop, er det ventet at turen vil ta omtrent 12 døgn. Dette er det største slepet i Norge siden Troll-plattformen i 1995.

150.000 hestekrefter

Fem taubåter fra tre ulike selskap skal frakte damen trygt hjem. Subsea 7 er ansvarlig for slepet, og slepeflåten har til sammen 150.000 hestekrefter. Taubåter fra ytterligere to selskap skal bidra til gjøre plattformen klar for utslep samt oppankring på feltet. De fem selskapene er: Solstad/Farstad, Buksér og Berging, Olympic Subsea, DOF og Siem Offshore.

Hovedsleper er «Skandi Vega», de andre fartøyene er «Normand Ranger», «Siem Opal», «Normand Prosper» og «Skandi Iceman».

14 meter klaring

Før slepet startet ble det pumpet ut vann fra skroget slik at plattformen står 21 meter høyere i sjøen enn den gjorde. Dermed er det 35 meter fra havflaten til toppen av skroget. Innaskjærs vi det være tre taubåter foran og to bak. Her stikker plattformen så dypt som 182 meter og det er bare 14 meters klaring på det grunneste, så ruta er selvsagt undersøkt nøye på forhånd. Over vannflata rager plattformen 157 meter høyt når den går langs land.

Det store spenningspunktet er ved Langenuen. Der skal «Aasta Hansteen» under høyspentkabelen med bare 20 meters klaring fra toppen av fakkelen. Plattformen skal da ta en liten piruett og snu fakkelen inn mot land så den kommer under kabelen der den er på det høyeste. Da er plattformen også bare 250 meter fra land.

Etterpå skal den smyge seg mellom oppankrede fiskeoppdrettsanlegg, som på det nærmeste er bare 400 meter fra plattformen.

42 500 meter forankringsline

I Bjørnefjorden er det «trygg havn», der man eventuelt kan ligge og vente dersom været ikke skulle være på deres side. Vel ute av Bjørnefjorden går plattformen ut i åpent hav og vil da ta inn mer vann i skroget slik at plattformen går dypere, 196 meter. • Da vil det være 143 meter plattform over vannflata.

Samtidig byttes det litt om på taubåtene: Herfra er det fire båter foran og en bak. Derfra er det åpent hav og «beine veien», delvis langs Norskerenna opp til Aasta Hansteen-feltet.

Når plattformen kommer til feltet blir den koblet opp til forankringssystemene av «Skandi Skansen» og «Olympic Zeus». I en ring rundt plattformen er det allerede installert 17 enorme sugeankre i havbunnen. I hvert av disse er det festet 2 500 meter lange ankerliner i fibertau med kjetting i hver ende. Totalt 42 500 meter med forankringsline skal holde Aasta Hansteen-plattformen på plass.

Da begynner innspurten: Koble opp plattformen til rørledninger og havbunnsutstyr som alt er installert på havbunnen.  Samtidig holder Transocean Spitsbergen på å bore produksjonsbrønnene på feltet.

Planen er å starte gassproduksjonen fra Aasta Hansteen-feltet mot slutten av året.