Gå til innhold
Annonse
Som ventet leverer Fjord1 et dårlig første kvartal
Som ventet leverer Fjord1 et dårlig første kvartal

Både omsetningen og resultatet til Fjord1 fikk seg en smell i første kvartal. - 2019 blir et overgangsår, sier administrerende direktør Dagfinn Neteland til Skipsrevyen.

Annonse

Omsetningen i Fjord1 falt med 11 prosent, fra 719,8 millioner i første kvartal i fjor mot 640,3 millioner i år. Årsaken, sier Neteland, ligger i endringer i kontraktsammensetningen etter nyttår.

- Vi har gått ut av to store kontrakter i år (Halhjem - Sandvikvåg og Flakk - Rørvik, red anm.). Det betyr at omsetningen går ned. Samtidig holder vi på og forberede oss på å starte opp Hordalandspakke 1 og 2, som betyr at vi skal starte opp ni nye samband fra nyttår, sier Neteland.

Første kvartal er historisk også det svakeste både i volum og inntjening for selskapet.

Administrerende direktør Dagfinn Neteland i Fjord1. Arkivfoto
Administrerende direktør Dagfinn Neteland i Fjord1. Arkivfoto

Forventer omsetningssvikt

Fjord1 skriver i kvartalspresentasjonen at 2019 blir et overgangsår, med høy aktivitet knyttet til innfasing av nye miljøkontrakter, med oppstart av elektriske samband frem mot 2020.

- Vi forventer en omsetningsnedgang på rundt 15 prosent i 2019. Det meldte vi allerede i fjor. Når det gjelder de kommende kvartalsresultatene så vil vi se at inntektene på reiseliv kommer inn,da kan det variere litt. Men det vil stige igjen i 2020, sier Neteland.

Selskapet har en kontraktsportefølje innen fergesegmentet ved inngangen på 2019 på 22 milliarder kroner. Kontraktene har en varighet til 2033, og i løpet av 2019 skal selskapet ta imot 14 nye fartøy.

- Båter vi skal ta imot i desember kan være kommer over på nyåret, men stort sett er de i rute. De er en kolossal aktivitet.

I takt med de nye båtene som er levert og skal leveres, stiger også gjeldsgraden i selskapet. Det bekymrer ikke Neteland.

- Det er ingen dramatikk i dette. Vi fikk ny finansiering for halvannet år siden, og sikret oss for de nærmeste fem årene. Slike overgangsår som dette er verken unikt eller dramatisk. 2019 skal bli et anstendig år for oss, avslutter han.

2019 2018
Inntekter: 640,3 millioner Inntekter: 719,8 millioner
Resultat før skatt: 18,5 millioner Resultat før skatt: 138,5 millioner
Resultat etter skatt: 14,4 millioner Resultat etter skatt: 106,7 millioner 
Driftsresultat: 56,7 millioner  Driftsresultat: 147,4 millioner

 

Annonse