Jørn Prangerød, daglig leder i Maritimt Forum.

Maritimt Forum: Regjeringens tiltakspakke bidrar til å sikre kompetansen i en viktig næring i en vanskelig tid

Verfts- og utstyrsindustrien er utsatt for sen-virkningene av den internasjonale finanskrisen og får smellen først nå.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

Denne pakken er derfor svært viktig for disse bedriftenes mulighet til å holde på kompetansen gjennom en tøff periode fremover. Dette er avgjørende viktig fordi det er den kompetanse som skal gjøre disse bedriftene i stand til å vinne konkurransen om nye oppdrag den dagen markedene igjen normaliseres seg, sier Jørn Prangerød, daglig leder i Maritimt Forum.
- Mens skipsverftene i Norge leverte opp mot 80 skip i 2009, så ble det kun inngått 7 nybyggingskontrakter. Så langt i år er det inngått 8 nye kontrakter. Det betyr at det i utgangspunktet kun er en håndfull verft som har byggeoppdrag som strekker seg frem til 2012, hvor det er planlagt levering av totalt fem skip. Maritimt Forum har jobbet med tiltak for å møte denne situasjonen lenge. Vi er glad i dag når vi ser at vi har blitt lyttet til, sier en fornøyd Prangerød.
- I generasjoner har vi i Norge utdannet og skolert norske sjøfolk og fagarbeidere, utviklet kunnskap, teknologi og ekspertise om sjøen. En del av vår nasjonale kunnskapsformue er en maritim kompetanse i produkter og tjenester som nå etterspørres verden over. I Norge i dag skaper nærmere 100.000 mennesker i maritim næring verdier for over 100 milliarder kroner årlig. Det at vi har kompetanse i alle ledd i den maritime verdikjeden er det som gjør Norge til en maritim stormakt. Skipsbyggings- og skipsutstyrskompetansen er en helt avgjørende del av dette, sier Prangerød.
- Politikernes viktigste oppgave er å sørge for at den maritime næringen i Norge har forutsigbare, internasjonalt konkurransedyktige rammevilkår som er stabile over tid. Regjeringen kan ikke erstatte markedet, denne tiltakspakken er mer etter "alle bekker små" prinsippet og samtidig et bidrag til å videreutvikle kompetansen i næringen. I retur vil den maritime næringen gi sysselsetting, verdiskaping og velferd. Vi er derfor glad for at Regjeringen Stoltenberg gjør nettopp dette ved å følge opp den maritime politikken med denne tiltakspakken i dag, avslutter Prangerød.