Foto: Mona Lindseth/Venstre

Maritime ambisjoner i Granavollplattformen

Høyre, FrP, Venstre og KrF kom torsdag til enighet om en ny regjeringsplattform som de fire partiene skal regjere ut fra. Der blir maritim sektor løftet frem.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Norge skal være en ledende havnasjon. For å oppnå dette, vil regjeringen bidra til bærekraftig verdiskaping og sysselsetting i havnæringene. Viktige virkemidler vil være gode rammebetingelser,kunnskaps- og teknologiutvikling, og styrking av havnæringenes internasjonale konkurransekraft, skriver de fire partiene i plattformen.

Regjeringen vil også videreføre nettolønnsordningen for sjøfolk, ha konkurransedyktige skipsregistre og legge til rette for konkurransedyktig maritim næring i Norge.

- Havet skal være et sentralt interesseområde for norsk utenriks- og utviklingspolitikk ved å vektlegge bærekraftig bruk og verdiskaping, rene og sunne hav. Bærekraftig bruk av hav er også viktig i utviklingspolitikken, heter det.

Regjeringen vil derfor følge opp tiltak og initiativer fra hav-strategien "Ny vekst, stolt historie", stortingsmeldingen «Hav i utenriks- og utviklingspolitikken», nordområdestrategien og bioøkonomistrategien, og iverksette initiativer knyttet til plast i havene.

Fiskeri og havbruk

Fiskeri- og havbruksnæringene er blant de viktigste fremtidsnæringene for Norge. En bærekraftig vekst innen disse sektorene vil skape lønnsomme arbeidsplasser i alle deler av landet. Regjeringen skriver i plattformen at de vil videreføre arbeidet med stabile og gode rammevilkår som bidrar til bærekraftig vekst, og som samtidig ivaretar viktige miljø- og naturverdier.

Ifølge de fire partiene ahr næringene har et betydelig vekstpotensial som kan utløses gjennom bærekraftig organisering og åpne handelsmarkeder. Regjeringen skriver at de derfor vil føre en politikk som stimulerer til økt handel og markedsadgang.

Blant de konkrete tiltakene vil regjeringen ikke gjennomføre strukturendring for fartøy under 11 meter, eller foreta omfordeling av fiskeressurser mellom fartøygrupper. De skriver samtidig at de vil rydde opp i uheldige sider ved pliktsystemet

Skryt fra rederene

– I en mer uforutsigbar verden hvor konflikter, økende proteksjonisme og usikkerhet om handelspolitikken skaper uro, er det viktig med politisk stabilitet og forutsigbarhet, uttaler Harald Solberg, administrerende direktør i Norges Rederiforbund.

Han mener regjeringsplattformen viderefører hovedlinjene i den maritime politikken og bidrar samtidig til å bygge bro til en grønnere fremtid.

- Grønn skipsfart som en drivkraft for næringsomstilling framheves og kampen mot plast i havet forsterkes. Tiltak for klima, fornybare ressurser fra havet, forsterking av virkemidler for fornyelse og det grønne skiftet er viktig for å ivareta og sikre konkurransekraften fremover, sier Solberg.