Hege Solbakken (Foto:Anne Lise Nordheim/Kommunal- og regionaldepartementet)

Maritim næring krever politiske løfter om nettolønnsordningen for sjøfolk

Maritimt Forum kjører i dag i gang sin valgkampanje «Maritim framtid» med et arrangement på Nesodden-ferga. Målet med kampanjen er å sikre at Norge også framover skal ha en sterk maritim klynge og være en maritim stormakt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Nettolønnsordningen for sjøfolk er avgjørende for å sikre norsk maritim kompetanse og rekruttering av norske sjøfolk. Mye står på spill ved høstens valg for vår næring med 100.000 ansatte og 150 milliarder kroner i årlig verdiskaping. Vi krever at politikerne beholder og forbedrer nettolønnsordningen for sjøfolk. Vi trenger like gode vilkår som i resten av Europa, sier daglig leder i Maritimt Forum, Hege Solbakken.

For at den maritime klyngen fortsatt skal være verdensledende er bedriftene helt avhengig av sjøbasert kompetanse for å drive videreutvikling og innovasjon. Klyngens suksess er et resultat av samspill mellom sjøfolkene med praktisk erfaring og rederne, verftene, utstyrsprodusentene, klasse- og finansieringsselskapene. Mister vi de norske sjøfolkene, er klyngen ikke lenger komplett. Resultatet ville bli gradvis forvitring. Nettolønnsordningen handler om framtida til den mest verdiskapende delen av norsk næringsliv. Verdiskapingen per ansatt i den maritime klyngen er på 2 millioner kroner og dermed dobbelt så høy som i næringslivet for øvrig.

-Det er viktig å få en avklaring på at nettolønnsordningen vil bli videreført og styrket etter valget. Det er ingen tvil om at ansatte i den maritime næringen utgjør en så stor velgergruppe at vi kan påvirke fordelingen av mandater mellom partiene i de viktigste maritime fylkene, sier Solbakken.

Den maritime næringen krever lovfesting av nettolønnsordningen, heving av taket på 198.000 kr som har stått stille siden 2008 og at nettolønnsordningen også må gjelde for NIS-skip.

- Stortingsvalget vil bli avgjørende, derfor vil den maritime næringen mobilisere sterkt. Politikerne vil møte oss i den maritime næringa i oransje t-skjorter over hele landet frem til valgdagen, for å minne dem på hvor viktig næringa er for landet, sier Solbakken.