Gå til innhold
Annonse
Marit Bjørgen var gudmor for RS «Hans Herman Horn».
Marit Bjørgen var gudmor for RS «Hans Herman Horn».

Det ble folkefest i Oslo da den nye redningsskøyta «Hans Herman Horn» ble døpt torsdag 6. september. Hundrevis av mennesker hadde møtt opp på sjøsiden av rådhuset for å se Marit Bjørgen være gudmor for Redningsselskapets nye stolthet.

Annonse

– Det var en stor ære for meg å døpe den nye redningsskøyta. Redningsselskapet gjør en ekstremt viktig jobb for sjøsikkerheten gjennom å skape trygghet for tusenvis av mennesker i hundrevis av lokalsamfunn kysten rundt, sier Marit Bjørgen, som legger til at hun er både stolt og glad for å få være gudmor.

Redningsselskapets nye skøyte ble døpt av Marit Bjørgen
Redningsselskapets nye skøyte ble døpt av Marit Bjørgen

Bjørgen ønsket redningsskøyta hell og lykke, og lyktes selvsagt med å knuse champagneflasken på første forsøk. I stedet for å motta en gudmorgave, ønsket hun heller at Redningsselskapet bruker beløpet på forebyggende sjøvettarbeid blant barn. 

Dagens andre hovedperson var Hans Herman Horn, som redningsskøyta er kalt opp etter. Horn er Redningsselskapets viktigste bidragsyter og har med sitt sterke samfunnsengasjement gitt hele fire redningsskøyter de siste 16 årene.

– Å få en skøyte oppkalt etter seg er utrolig. Det gjør meg stolt og ydmyk. Jeg må innrømme at jeg har hatt sommerfugler i magen i hele dag, sier Horn, som ble overrasket da han fikk nyheten av generalsekretæren i Redningsselskapet tidlig i sommer. 
– Jeg ble helt satt, og begynte nesten å grine der og da, legger han til.

Etter en sommer med svært mange drukninger er det viktig å styrke redningsressursene langs kysten. Redningsselskapet vil derfor styrke flåten av redningsskøyter for å bedre beredskapen.

– Vi er stolt av redningsskøyta «Hans Herman Horn». Dette fartøyet vil tjene kystberedskapen til heder for mannen som har gitt oss så mange generøse gaver. Støtten fra Hans Herman Horn setter oss i stand til å redde flere liv og berge større verdier. Den nye skøyta er blant verdens mest moderne redningsfartøy i sin klasse, og vil være i beredskap i minst 20 år fremover, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet.

De fire redningsskøytene Hans Herman Horn har donert i løpet av de siste 16 årene er RS «Hvaler», RS «Horn Stayer», RS «Horn Flyer» og RS «Horn Rescue». RS 168 «Hans Herman Horn» er finansiert gjennom Redningsselskapets byggefond. 

FAKTA: RS 168 «Hans Herman Horn»

 • Skroglengde: 22 meter
 • Klasse: Ulstein
 • Største bredde: 6,26 meter
 • Dypgang: 1,2 meter
 • Framdrift: Rolls-Royce Vannjet
 • Motorer: To MTU, hver på på 1660 hk
 • Slepekraft: 12 tonn (bollard pull)
 • Toppfart: 38 knop
 • Byggemateriale: Aluminium
 • Arbeidsdekk med slepevinsj
 • Brannkapasitet på 4 000 liter i minuttet

Rask og sjødyktig


Den nye redningsskøyta koster drøyt 40 millioner kroner, og er bygg nummer to i Ulstein-klassen. Dette er fartøyer som kombinerer høy fart med stor slepekapasitet og ekstrem sjødyktighet

Toppfarten er på tett opp mot 40 knop, og den vil således kunne komme raskt til unnsetning når hjelpen trengs. Skøyta er 22 meter lang og utstyrt med det siste innen moderne hjelpemidler for å kunne takle krevende redningsoppdrag i dårlig vær.

RS «Hans Herman Horn» vil bemannes av et mannskap bestående av skipper, styrmann og maskinist – alle dykkere og redningsmenn. Den vil primært betjene kyst-, fiske- og fritidsfartøy i tillegg til å kunne yte akutt livreddende innsats. Fartøyet er konstruert for å utføre operasjoner som sleping, berging, dykkeroppdrag, brann, ambulanse og syketransport. Skøyta er utstyrt med det nyeste innen radarteknologi og har i tillegg et avansert varmesøkende kamera. Dette gjør RS «Hans Herman Horn» til et komplett redningsfartøy.

RS 168 skal i sitt første år stasjoneres i Farsund. Etter dette vil den bli flyttet til værutsatte kyststrekinger i Nord-Norge.

Annonse