Grafikk:Forsvaret

KV Barentshav døpt og overtatt

På lørdag ble KV Barentshav døpt i Fosnavåg på Sunnmøre av finansminister Kristin Halvorsen. Nå venter en meget aktiv tjeneste i Nordområdene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er tre år eller eldre.

- Jeg kan love mannskapene som skal tjenestegjøre ombord i Barentshav at vi har store forventninger til fartøyet. Oppdragsporteføljen tilsier at det vil bli lite lediggang for dere, sa fungerende sjef ved Kystvaktskvadron Nord, Jøran Nøstvik.
Det er skvadronen i Sortland som har gleden av å ta i bruk det første av tre fartøy i Barentshav-klassen.

Flott ramme rundt dåpen
På selve dåpsdagen var det imidlertid feiring av det flotte fartøyet og det gode arbeidet som var lagt ned for å realisere prosjektet som gjaldt. Det ble en stilfull og verdig dåpsseremoni på kaia i Fosnavåg. Sunnmøringene hadde bestilt sol for dagen, og lokalbefolkningen var møtt frem i stort monn. Inne i det trange sundet lå Kystvaktens nyeste tilskudd til flåten, skinnenende og stålgrå. Finansministeren lot valgkampen seile sin egen sjø, mens gudmor Kristin Halvorsen strålte om kapp med sola.

Hun oppga at tanken på at champagneflasken ikke skulle knuse ved første forsøk hadde tatt fra henne noe av nattesøvnen. All frykt ble imidlertid knust ved første forsøk.

Miljøvennlig teknologi
I sin dåpstale la hun stor vekt på at Forsvaret og Kystvakten med KV Barentshav har gått i bresjen for å utvikle og ta i bruk ny og miljøvennlig teknologi. - KV Barentshav er et bevis på hva et dyktig industrisamfunn kan få til. Fartøyet er miljøvennlig og fremtidsrettet, og jeg er veldig stolt over å få døpe det. Kystvakten har, på vegne av oss alle, en spesiell oppgave i å passe på de enorme verdiene vi har i våre havområder, sa gudmoren, som forsikret at hun vil følge "sitt" fartøy når det nå starter sin aktive tjeneste.

- Et sterk tilskudd
Sjef Kystvakten, flaggkommandør Arild-Inge Skram sa at han gledet seg til å sette KV Barentshav i drift. - Fartøyet vil bli en hovedaktør innen fiskerikontroll, innen oljevern, innen slepekapasitet og søks- og redningsoperasjoner. Dette er en stor dag for Kystvakten og kyststaten Norge, sa Kystvaktens øverste leder.

Vi kommer med en fyldig omtale av skipet i Skipsrevyen 4/09.